Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Bewoners en commissieleden ongerust na uitspraken COM.WONEN

Er ligt nog steeds geen sloopbesluit. De deelraad beslist over de conceptwijkvisie Vreewijk. We zijn een proces ingegaan om tot een wijkvisie te komen voor Vreewijk en willen nu weten wat de bewoners ervan vinden. Andere uitspraken van COM.WONEN keuren wij af.

Met deze woorden beantwoordde deelgemeentebestuurder Gülami Yesildal op 17 januari vragen van verontruste bewoners en leden van de commissie Vreewijk-Katendrecht.

Maling aan bewoners
Bewoonster Netty van den Ende van het actiecomité tegen sloop in Vreewijk vertelde over een bijeenkomst (op 9 januari) met gemeenteraadsleden, waarin COM.WONEN-directeur Margriet Drijver nadrukkelijk aangaf door te willen gaan met de sloopplannen. Ze heeft maling aan de bewoners en aan de politiek, constateerde mevrouw Van den Ende. Zij liet de commissieleden fotos zien van dichtgetimmerde panden die ondanks afspraken dat de wijk leefbaar zou worden gehouden, niet verhuurd worden. Op 18 januari zou een gesprek plaatsvinden tussen het actiecomité en COM.WONEN.

Reactie
Jo den Haan (PvdA), die zich tijdens de genoemde bijeenkomst boos had gemaakt over de arrogantie van mevrouw Drijver, drong andermaal aan op uitvoering van het aanschrijfbeleid (dat nu alleen voor particuliere huizenbezitters wordt gevolgd). Yesildal zei aan COM.WONEN gevraagd te hebben wat de corporatie aan onderhoud doet. Zij zullen met een schriftelijke reactie komen, u krijgt die van mij.

Maatwerk
Ook een andere corporatie kwam in de commissievergadering aan de orde. Burgerlid George Verhaegen (SP) wilde weten waarom de Nieuwe Unie de aanvraag voor Maatwerk voor het woningbezit op Katendrecht niet heeft doorgezet. Ook vroeg hij wat de rol van de deelgemeente is geweest. Maatwerk houdt in: gericht woningen aanbieden volgens bepaalde criteria, zoals gezinsgrootte, inkomen (uit vast dienstverband) en woonverleden (geen overlast of huurachterstand).

Wettelijk
Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn kon die eerste vraag niet beantwoorden. Daarvoor moet u bij de Nieuwe Unie zijn. Wél schetste zij dat het dagelijks bestuur van Feijenoord in reactie op een brief van de Nieuwe Unie had aangegeven niet met alle criteria die de corporatie wilde gaan hanteren in te kunnen stemmen. Het criterium vast dienstverband legt bijvoorbeeld een link tussen ongewenst gedrag en wel of geen vast dienstverband hebben. Terwijl die relatie lang niet altijd bestaat. Oudshoorn tekende daarnaast aan dat de Rotterdamwet (die het mogelijk maakt om laagopgeleiden en mensen met een uitkering te weigeren in stadsdelen met maatschappelijke problemen) niet geldt op Katendrecht.

Overleggen
Een notitie van George Verhaegen, gesteund door burgerlid Jimmy Smet (GroenLinks), over samenwerking en overlegstructuren op Katendrecht, leidde niet tot een advies van de commissie. En dat was niet alleen omdat er geen quorum was (vereiste opkomst van de leden). De overige aanwezigen namen genoegen met de toezegging van Robbert Baruch om dit punt mee te nemen in de participatienota die dit jaar aan de deelraad wordt aangeboden. Er komen gebiedsbeheergroepen, daarnaast is er de discussie over het opbouwwerk. Rapportage over alle overleggen betekent veel papier en dat wil ik u niet aandoen, aldus de portefeuillehouder.

Problemen
Verhaegen wilde niet wachten op de participatienota of de nieuwe organisatie van het wijkbeheer: Ik wil problemen oplossen. Het is van groot belang dat er structureel overleg is over Katendrecht. Baruch erkende het belang van overleg, maar zei dat duidelijkheid over wie met wie wanneer aan tafel zit niet het grootste probleem is. Het moet zo min mogelijk om processen gaan. Dat we bewoners serieus nemen, zullen we laten zien in de participatienota. De commissie drong er nog wel op aan om bij de totstandkoming van die nota betrokken te worden.

Criminaliteit
Tijdens de bespreking van de wijkveiligheidsactieprogramma´s in de commissie kwam de veiligheid op Katendrecht aan de orde. Een bewoonster zei zich zorgen te maken over een toename van de criminaliteit sinds er per 1 oktober geen (extra) activiteiten meer zijn voor de jeugd. Bestuurder Dagmar Oudshoorn gaat onderzoeken hoe het zit met die activiteiten. Er zijn echter ook andere oorzaken die tot recente incidenten en berovingen hebben geleid, stelde zij. Dat is gebleken uit een analyse in samenwerking met de gemeente en politie. De problematiek is complex. Er is ook veel geweld binnenshuis. Samen met de stuurgroep veilig zoeken we uit hoe we het op Katendrecht veilig kunnen houden. We zitten er redelijk bovenop.

Fietsroute
Het fietspad langs de Maashaven op Katendrecht wordt aangepast. Gülami Yesildal kondigde in reactie op een concept-motie van Jimmy Smet (GroenLinks) een aantal maatregelen aan. Er komen borden om aan te geven dat de hoofdfietsroute op de Brede Hilledijk ligt en om illegaal parkeren op de kade tegen te gaan. De in de motie en in een krantenartikel gewraakte route - een kasseienstrook - is een secundair, recreatief fietspad, stelde Yesildal. Hij legde uit dat de stenen met de bewoners waren uitgezocht: dezelfde als op het Noordereiland. Na levering uit China bleek dat ze ruwer waren, maar ze passen nog wel binnen het bestek (eisenpakket).

Motie
De portefeuillehouder zei dat niet met bewoners is afgesproken dat er een vrijliggend fietspad zou komen langs het water. Een andere maatregel is dat het rode asfalt, dat nu opeens ergens ophoudt, wordt doorgetrokken. Dat kan pas na april als er weer gewerkt mag worden van het waterschap. Smet wist niet of hij blij moest zijn met het extra fietspad. Hij is van plan de motie - met kleine aanpassingen - toch te laten agenderen voor de raadsvergadering van 31 januari. Het gaat ook over fietsvriendelijkheid.

Welstandsparagraaf
In de commissievergadering verzorgde stedebouwkundige Mattijs van Ruijven een presentatie over de Welstandsparagraaf European Chinese Centre. Die is bedoeld om plannen voor de ontwikkeling van het gebied te kunnen toetsen. Het gaat onder meer om uitstraling en materiaalgebruik en is een belangrijke leidraad voor de commissie Welstand van de gemeente Rotterdam, voor architecten, en voor de deelgemeente, die de bouwvergunning verleent.

Gevelreclame
Het European Chinese Centre op Katendrecht moet een moderne aanblik krijgen, zo staat in de welstandsparagraaf: Eigentijdse gebouwen die refereren aan de haven. Aan de waterkant veel glas en staal, aan de andere kant meer baksteen. Voor reclame-uitingen zijn specifieke criteria gemaakt. Zo worden op het gebouw langs de Rijnhaven reclame-uitingen (grote letters) toegestaan, en mogen in het binnengebied (smalle straat) reclame-uitingen worden opgehangen tussen de gebouwen. De welstandsparagraaf komt 31 januari aan de orde in de deelraadsvergadering.