Time : 18:06:29
Date : 23 January 2008
Sender Name: VVI

Vlaamse christelijke ziekenhuizen vragen inspraak in inkomensbeleid artsen

Volgens een studie van het Kenniscentrum zijn er te weinig bedden op geriatrie-afdelingen in ziekenhuizen.
Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) wijst erop dat ziekenhuizen steeds bereid zijn om hun zorgaanbod aan te passen aan de veranderende zorgvraag.
Op het gebied van geriatrie is er echter niet zozeer een probleem van aantal bedden, maar wel van aantal artsen. Er zijn gewoon niet genoeg geriaters. Weinig artsen specialiseren zich in de geriatrie, onder meer omdat geriaters minder vergoed worden dan andere specialisten.

De Standaard koppelt hier het verhaal van de kinderafdelingen in ziekenhuizen aan. Het VVI ijvert voor het behoud van de pediatrische functie, ook in kleinere streekziekenhuizen. Het is van belang dat kinderen kunnen worden opgevangen in een kindvriendelijk ziekenhuis, dicht in de buurt. Met de eis om in 2010 over 4 voltijdse kinderartsen te beschikken om een kinderafdeling open te houden, komen talrijke kinderafdelingen in streekziekenhuizen in het gedrang. Er zijn immers te weinig kinderartsen om aan die eis te voldoen. Er zijn misschien wel genoeg kinderartsen, maar die willen niet in een ziekenhuis werken. Onder meer omdat hun vergoeding zoveel lager ligt dan bij andere specialisten.

Het inkomensbeleid van artsen is dus een essentiële schakel in het realiseren van kwalitatieve, toegankelijke zorg. Hoewel die zorg in ziekenhuizen geleverd wordt, zijn de vertegenwoordigers van de ziekenhuizen niet bij deze besprekingen betrokken. Het VVI wenst dan ook uitdrukkelijk opgenomen te worden in de hiervoor bevoegde RIZIV-overeenkomstencommissie.