Project Gemeente Westland

CAIW overnemen
Management en Rabo Bouwfonds willen CAIW overnemen Publicatiedatum: 23-01-2008

Op 22 januari 2008 hebben Regeling CAIW, CAIW Holding B.V. en Bouwfonds Asset Management in beginsel overeenstemming bereikt over de overdracht van CAIW. In de overeenkomst is voorzien dat de commerciële organisatie wordt verkocht aan het huidige management en dat het kabelnetwerk wordt verkocht aan Bouwfonds ten behoeve van één van zijn beleggingsfondsen.

Business as usual maar met meer perspectief voor de klant Regeling CAIW, eigenaar van het kabelbedrijf uit Naaldwijk, heeft besloten om het kabelnetwerk,de andere onroerende zaken en de overige bezittingen te verkopen. De aandelen in netwerkexploitant CAIW Holding B.V. worden na de transactie grotendeels gehouden door het huidige managementteam. CAIW blijft onder eigen naam en onder de bestaande leiding van algemeen directeur Aart Verbree de exploitatieactiviteiten uitvoeren. De verkoop is nog afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder de goedkeuring van de bij Regeling CAIW betrokken gemeenten, Westland en Midden-Delfland. Naar verwachting zal de levering eind april 2008 plaatsvinden.
De netto verkoopopbrengst, dus na aftrek van alle schuld en transactiegerelateerde kosten, wordt uitgekeerd aan de gemeenten en bedraagt ongeveer 95 mln. voor Westland en 15 mln. voor Midden-Delfland.
Het kabelnetwerk van CAIW bevindt zich in de gemeenten Westland, Schiedam, Maassluis, IJsselstein, Aalsmeer, Uithoorn en Midden-Delfland en in de plaatsen Oudenbosch, Benschop en Doorn evenals in de wijk Wateringse Veld van Den Haag. Het netwerk omvat in totaal circa 135.000 actieve aansluitingen. Via dit netwerk, maar ook via de netwerken van enkele andere eigenaren, bedient exploitant CAIW Holding B.V. ruim 150.000 radio- en televisieabonnees met daarbij 70.000 kabelinternetklanten en 22.000 telefoonaansluitingen. CAIW heeft ongeveer 200 medewerkers in dienst. De verkoop heeft voor hun functies geen gevolgen.
Vanaf de introductie van kabelinternet in 1995 wil CAIW zoveel mogelijk diensten via zoveel mogelijk netwerken aanbieden. Na de aankoop van drie kabelnetten in 2006 heeft het bedrijf inmiddels meer abonnees buiten dan binnen de bij CAIW betrokken gemeenten. Nog verdere
uitbreiding van de activiteit, hoewel zeer winstgevend, paste minder goed bij de oorspronkelijke doelstelling voor CAIW van deze gemeenten, te weten het leveren van een goed pakket kabeldiensten aan hun inwoners.

Bouwfonds Asset Management is ten behoeve van één van zijn beleggingsfondsen op zoek naar mogelijkheden om te investeren in telecommunicatie-infrastructuur. Bouwfonds Asset Management speelt in op de groeiende belangstelling bij institutionele beleggers om te investeren in infrastructuur en op de trend dat telecommunicatiebedrijven zoeken naar alternatieve vormen van netwerkfinancieringen. Het netwerk van CAIW, waarmee CAIW succesvol weet te opereren in de steeds sterker concurrerende televisie- en telecommunicatiemarkt, bleek goed bij de ambities van Bouwfonds Asset Management te passen.
Volgens Aart Verbree van CAIW blijft de werkwijze als voorheen: ambitieus, innovatief, maar ook nuchter en heel klantgericht. Een stijl van ondernemen die past bij de mentaliteit van de thuisbasis. De nieuwe eigenaar stelt CAIW in staat om de vleugels verder uit te slaan en de grenzen van het bedrijf te blijven verleggen, ook in het belang van onze klanten evenals dat van de werknemers. Bertus Franssens van Bouwfonds Asset Management: Wij zijn verheugd de transactie samen met CAIW aan te kunnen kondigen. CAIW is een sterk kabelbedrijf met een unieke positie in het Westland en omgeving. CAIW wordt voor ons de financieel sterke huurder van het over te nemen netwerk.
De Ondernemingsraad van CAIW Holding heeft positief geadviseerd over de verkoop en de personele aspecten ervan. De OR is verheugd over de keuze van deze koper, die een lange termijn visie heeft met aandacht voor de continuïteit van de werkgelegenheid. Martin Verkade, voorzitter van de OR: Wij zijn blij dat we met dezelfde werknemers onder het huidige management verder kunnen gaan. Met nog meer perspectief voor de toekomst.