Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Nieuwe werkwijze biedt cliënten Voedselbank Zuidoost structurele hul

Sinds september vorig jaar wordt aan cliënten van de Voedselbank Zuidoost niet alleen een voedselpakket aangeboden, maar krijgen zij ook de kans om de armoedeproblematiek structureel het hoofd te bieden. In het kader van het armoedebeleid dat het stadsdeel sinds vorig jaar voert, heeft MaDi Zuidoost/Diemen een methodiek ontwikkeld om cliënten van de Voedselbank in Zuidoost te helpen hun financiële autonomie terug te krijgen, de zelfredzaamheid te vergroten en hen in staat te stellen om financiële risico's tijdig te signaleren en te voorkomen. De werkwijze in Zuidoost, die met medewerking van DWI vorm heeft gekregen, is zo succesvol dat het hoogstwaarschijnlijk wordt uitgerold over heel Amsterdam en wellicht ook in de rest van Nederland.

Het succes zit in de vindplaatsgerichte benadering en het uitvoeren van allerlei preventieve activiteiten op locatie. Mensen die een voedselpakket ophalen bij de Voedselbank Zuidoost, krijgen via MaDi een budgetcursus aangeboden. Deze cursus stelt hen in staat meer inzicht in en controle te krijgen over de eigen portemonnee. Naast de budgetcursussen houdt MaDi ook spreekuur tijdens het uitdelen van voedselpakketten. De budgetcursussen zijn een groot succes. Eind vorig jaar kreeg de eerste groep cursisten hun certificaat, na een intensief programma van twaalf weken. Deze maand zijn twee groepen van in totaal 30 cliënten gestart met een budgetcursus. Er is reeds een kleine wachtlijst ontstaan voor een volgende groep.

Portefeuillehouder Armoedebeleid Jude Kehla is zeer te spreken over de aanpak: "De armoedesituatie in Zuidoost is nog altijd een groot probleem, deels omdat mensen niet weten waar zij terecht kunnen voor structurele hulp. Dat betekent dus dat je zelf op de mensen af moet om hulp te bieden. De huis-aan-huis aanpak die is gestart in de H-buurt en de nieuwe werkwijze van MaDi bij de Voedselbank zijn goede voorbeelden dat zo'n outreachende aanpak werkt. Het uitdelen van voedselpakketten is een noodoplossing en daar wil ik van af. Wij gaan voor een structurele oplossing om de armoede in dit stadsdeel drastisch te verminderen."