Bve Raad



Niveaus voor Nederlands en rekenen/wiskunde gelijk aan voorgestelde niveaus Expertgroep

De MBO Raad constateert dat de voorgeschreven niveaus waar de Expertgroep Doorlopende Leerlijnen in zijn rapport voor pleit, goed aansluiten bij de minimumniveaus die in het mbo al gelden voor Nederlands. De niveaubeschrijvingen komen ook overeen met de minimumniveaus voor rekenen/wiskunde die binnenkort ingaan. De Expertgroep heeft zijn rapport op woensdag 23 januari overhandigd aan minister Plasterk en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma.

Voorzijde rapport Expertgroep Afspraken voor resultaten op korte termijn
De door de Expertgroep beschreven niveaus geven aan welke vaardigheden en kennis een leerling moet hebben tijdens zijn gehele onderwijsloopbaan. De MBO Raad vindt het waardevol dat er tussen verschillende onderwijssectoren afspraken worden gemaakt over de niveaus die leerlingen moeten beheersen voor taal en rekenen/wiskunde. De MBO Raad maakt dergelijke afspraken al langere tijd met de HBO-raad en de VO-raad. Wel benadrukt de MBO Raad dat er afspraken gemaakt moeten worden om ook op korte termijn resultaten te bereiken. De invoering en het effect van de nieuwe niveaus kan namelijk enige tijd duren.

Overleg met onderwijssectoren
De Expertgroep stelt dat het invoeren van niveaubeschrijvingen uitval in het onderwijs zal verminderen en hoopt ook dat schoolverlaters zo een beter kennisniveau hebben van taal en rekenen/wiskunde. De drie bewindslieden hebben aangegeven dat ze de voorgestelde referentieniveaus willen overnemen. Over de invoering gaan zij in gesprek met de verschillende onderwijssectoren. Van Bijsterveldt heeft laten weten dat zij bij de invoering van de niveaus rekening wil houden met de verschillen tussen onderwijssoorten en hun leerlingenpopulatie.

Commissie Meijerink
De Expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen staat ook bekend als de commissie Meijerink, naar de voorzitter van de Expertgroep Heim Meijerink. Vanuit het mbo hadden Jos Leenhouts (voorzitter College van Bestuur de Mondriaan onderwijsgroep) en Frans Veringa (voorzitter College van Bestuur Hout- en Meubileringscollege) zitting in de Expertgroep.

Meer informatie
'Over de drempels met taal en rekenen'
Hoofdrapport van de Expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen

Expertgroep Doorlopende Leerlijnen