Gemeente Venray


23 januari 2008

Nieuwe algemene milieuregels raken het bedrijfsleven

`Milieu op een zelfde niveau beschermd'

Op 1 januari is het nieuwe Activiteitenbesluit in werking getreden. Door nagenoeg alle bedrijfstakken onder het systeem van algemene regels te brengen, verwacht de overheid de lastendruk voor het bedrijfsleven te reduceren.

Voor veel groepen bedrijven vervalt de meldingsplicht of de vergunningplicht. Dit heeft zeker voor de metalelectro-branche grote gevolgen. Uitgangspunt blijft wel dat het milieu op een zelfde niveau wordt beschermd. Ook voor de gemeenten heeft de nieuwe wetgeving grote impact.

Op 1 januari is het Activiteitenbesluit in werking getreden. Elf huidige besluiten, bijvoorbeeld van toepassing op horeca, scholen, kantoorgebouwen, autobedrijven, transportbedrijven, tankstations, hout- en bouwbedrijven, textielbedrijven, detailhandel en tandartsen worden samengebracht. Ook de opslag van olie e.d. in ondergrondse tanks of opslag van propaan valt onder de nieuwe wetgeving.

Daarnaast valt bijna de gehele bedrijfstak van metaalbedrijven onder de algemene regels van de nieuwe wetgeving.

Vermindering

Voor veel bedrijven leidt het tot vermindering van administratieve lastendruk; nu nog verplichte meldingen, keuringen en rapportages van bijvoorbeeld vloeistofdichte vloeren of installaties worden verminderd.
Een grote groep bedrijven hoeft ook geen milieuvergunning meer aan te vragen. Ook vervalt met het in werking treden van de Waterwet de vergunningplicht om afvalwater te lozen.

De groep bedrijven die wel vergunningplichtig blijft, moet naast de vergunning nog voldoen aan een aantal algemene voorschriften van het nieuwe besluit. Deze voorschriften vervangen de voorschriften die nu nog in vergunningen worden opgenomen.

Agrarische bedrijven krijgen alleen voor bepaalde activiteiten zoals het wassen van voertuigen, opslag van propaan en enkele lozingsaspecten te maken met het nieuwe besluit. Het besluit is niet van toepassing op de IPPC bedrijven.

Met het nieuwe besluit wordt meer dan voorheen een aantal milieuaspecten geregeld met zogenaamde zorgplichtartikelen. Deze artikelen bepalen dat een bedrijf zo goed mogelijk moet omgaan met onderwerpen als afvalwater- en afvalbeheer, energie, bodem- en grondwaterbescherming en dergelijke.

Bedrijven moeten bijvoorbeeld zo zuinig mogelijk omgaan met het gebruik van energie. De wijze waarop zij dit regelen, hebben ze vaak zelf in de hand. Gemeenten hebben wel de mogelijkheid om met vast te stellen beleid richting te geven aan de wijze waarop bedrijven moeten voldoen.

Om het bedrijfsleven te informeren heeft de gemeente een flyer opgesteld die gratis voor het bedrijfsleven ter beschikking worden gesteld. Verder is de informatie ook te vinden in de digitale balie of op de website van VROM.