HBO-Raad

Naast waardering voor rapport Meijerink ook behoefte aan maatregelen voor korte termijn
Nieuw onderzoek hbo bevestigt urgentie van beter taal- en rekenonderwijs 23-01-2008

De HBO-raad ziet in het advies van de commissie Meijerink een belangrijke onderbouwing van de noodzaak tot versterking van het reken- en taalonderwijs. De analyse van de commissie sluit aan bij de ervaringen van hogescholen. Vandaag werden ook de resultaten bekend van een onderzoek dat de vereniging van hogescholen uitvoerde onder ruim 2000 studenten die in september 2007 begonnen aan uiteenlopende studierichtingen.

Doekle Terpstra: âDe uitkomsten van dit onderzoek vormen een serieuze aanwijzing dat niet alleen de paboâs, maar het gehele hoger beroepsonderwijs te maken heeft met nieuwe eerstejaars die belangrijke basisvaardigheden onvoldoende onder de knie hebben. Uit ons onderzoek en uit het rapport van de commissie Meijerink blijkt dat ook op korte termijn maatregelen noodzakelijk zijn. Ik roep de minister op om samen met de HBO-raad, de MBO-raad en de VO-raad vóór 1 april een pakket maatregelen te nemen waarmee wij de problemen met ingang van het eerstvolgende studiejaar te lijf gaan.â

Advies Meijerink: positief, maar pas op langere termijn De commissie Meijerink adviseert doorlopende leerlijnen te laten ontstaan door het vastleggen van de noodzakelijke kennis van taal en rekenen voor primair onderwijs, vmbo, mbo, havo en vwo. De HBO-raad beoordeelt deze voorstellen positief. In haar analyse wijst de commissie er bijvoorbeeld op dat in het mbo en een deel van het havo het rekenonderwijs nauwelijks wordt onderhouden of verdiept. De effecten daarvan zijn zichtbaar in de resultaten van de pabo-toetsen en in het recente onderzoek van de HBO-raad.

De analyse en adviezen van de commissie zijn ingrijpend en de uitvoering hiervan zal vele jaren in beslag nemen. Daar kan het hoger beroepsonderwijs niet op wachten. De sector staat voor de uitdaging om de studie-uitval terug te dringen het eindniveau van de opleidingen te garanderen of zelfs te verhogen. Dat kan alleen als de eerstejaars die zich aanmelden over voldoende kwaliteiten beschikken. Dat blijkt voor een aanzienlijk deel van hen niet het geval te zijn.

In de afgelopen jaren hebben hogescholen veel eerstejaars studenten bijgespijkerd op het gebied van taal en rekenen. Met de MBO-raad zijn afspraken gemaakt over versterking van de taal- en rekenvaardigheid van studenten die vanuit die richting doorstromen naar het hoger onderwijs. Het onderwijs als geheel is daarmee op de goede weg. Maar daar kan niet mee worden volstaan. Daarom roept de HBO-raad minister Plasterk op om vóór 1 april samen met het hbo, mbo en voortgezet onderwijs concrete overgangsmaatregelen te nemen die met ingang van september 2008 worden uitgevoerd.

Taal- en rekenonderzoek bij uiteenlopende opleidingen hbo Aanleiding tot het onderzoek vormden de resultaten die startende pabo-studenten behalen bij de taal- en rekentoetsen die zij verplicht afleggen in het eerste jaar. Om vast te kunnen stellen of nieuwe studenten van andere opleidingen vergelijkbare deficiënties hebben, voerde de HBO-raad in november 2007 een onderzoek uit onder ruim 2000 eerstejaars studenten. Zij volgen allemaal één van de opleidingen bedrijfseconomie; bouwkunde; recht/juridisch; management, economie en recht (MER); sociaal juridische dienstverlening (SJD) en verpleegkunde. De toets die zij maakten bestond uit een selectie van opgaven uit de taal- en rekentoets voor pabo-studenten.

Taal
De taaltoets die studenten maakten bestond uit 75 meerkeuze opgaven, verdeeld over vier domeinen: spelling toepassen, formuleren, interpunctie en grammatica. De moeilijkheidsgraad van de vragen sluit aan bij het niveau van goed presterende scholieren in havo-4. Gemiddeld beantwoordden de studenten in het hbo-onderzoek 51 opgaven van de 75 opgaven goed. Eerstejaars die van het vwo komen maakten gemiddeld 57 vragen goed, havisten 52 en mboâers 48.

Rekenen
De rekentoets bestond uit 33 meerkeuze opgaven, verdeeld over drie domeinen: basisvaardigheden; meten en meetkunde en het domein tabellen, grafieken en informatieverwerking. De moeilijkheidsgraad van de vragen sluit aan bij het niveau van goed presterende scholieren in groep 8 van het basisonderwijs. Gemiddeld beantwoordden de studenten in het hbo-onderzoek 18 van de 33 opgaven goed. Eerstejaars die van het vwo komen hadden gemiddeld 22 vragen goed, havisten 18 en mboâers 15.

Pabo-studenten scoorden iets beter
Pabo-studenten behaalden in de afgelopen maanden iets betere resultaten voor de taal- en rekentoets dan de studenten die meededen aan het recente onderzoek bij andere opleidingen. Ongeveer de helft van de eerstejaars pabo-studenten slaagde voor de eerste taaltoets en 58 % slaagde voor de rekentoets. Zoals bekend heeft een pabo-student in het eerste jaar van studie drie mogelijkheden om de toets af te leggen. Aan het einde van het huidige studiejaar zal het uiteindelijke slagingspercentage hoger zijn.

De resultaten van de pabo-toetsen en het bredere onderzoek zijn niet zonder meer vergelijkbaar. Pabo-studenten maken de toetsen verplicht en de uitkomsten zijn voor hen bindend. Dit geldt niet voor studenten die deelnamen aan het bredere onderzoek. Enige voorzichtigheid met de vergelijking van de resultaten is daarom op zijn plaats. Wél zijn in beide onderzoeken vergelijkbare verschillen waarneembaar tussen de scores van mboâers, havisten en vwoâers. Bovendien maken de uitslagen duidelijk dat het beeld bij de andere onderzochte opleidingen niet fundamenteel anders is dan bij beginnende pabo-studenten.

Eindrapportage commissie Meijerink downloaden
De eindrapportage van de Expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen (commissie Meijerink) bestaat uit drie documenten: âOver de drempels met taal en rekenenâ (het hoofdrapport), âOver de drempels met rekenenâ en âOver de drempels met taalâ.

Cao-hbo
2007-2010

Innovatie-
projecten hbo

Strategische agenda hbo
Investeren in talent, praktijkonderzoek en personeel. Dat is de ambitie van de hogescholen. In âInvesteren in participatie, innovatie en personeelâ, o...

Doorstroomagenda
De MBO Raad en de HBO-raad hebben samen een bestuurlijke ag...

HBO-raad
Prinsessegracht 21
Postbus 123
2501 CC Den Haag

Tel 070 - 312 21 21
Fax 070 - 312 21 00