Wereld Natuur Fonds Nederland

EU-maatregelen kans voor bedrijfsleven

WNF: NEDERLAND MOET NU GROTE SLAG MAKEN IN DUURZAME ENERGIE

Het pakket energiemaatregelen dat de EU vandaag heeft gepresenteerd, maakt duidelijk dat Nederland nu echt serieus werk moet maken van de productie van duurzame energie binnen de eigen grenzen. Het Wereld Natuur Fonds roept de Nederlandse regering op om de weg nu daadwerkelijk vrij te maken voor grootschalige duurzame-energieprojecten. Een overheid die nu nog langer aarzelt met het ontwikkelen en inzetten van duurzame energie, neemt zowel haar eigen ambities als die van de Europese Unie niet serieus.

Nederland committeerde zich bij de presentatie van de kabinetsplannen al aan een doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020, in lijn met de eisen van de EU. Toch is ons land er zelfs nog niet in geslaagd om de doelstelling van drie procent duurzame energie, die al stond voor het jaar 2000, te realiseren.

"Tot nu zijn alle initiatieven van enige omvang gesmoord in de bureaucratische modder van het Nederlandse vergunningen- en bezwaarsysteem. Met alle kennis die we inmiddels hebben over de impact van klimaatverandering op onze planeet, is het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid zich nog steeds zo gereserveerd opstelt." aldus algemeen directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds.

Ervaringen in andere Europese landen, zoals België en Duitsland, laten zien wat er mogelijk is. Met het inzetten van de energiebronnen die de natuur ons geeft, kan Nederland haar doelstellingen verzilveren.

"Onze Noordzee biedt genoeg lokaties om op grote schaal windenergie te produceren.Een nieuwe, schone economie biedt niet alleen kansen voor innovatie en werkgelegenheid maar ook forse winst voor het leefklimaat van mens en natuur," aldus Van de Gronden.

////////////////////



Wereld Natuur Fonds Nederland