MEER DAN 1 MILJOEN EURO OPBRENGST VOOR STK OP VEILING LOECKX IN GENT Wereldrecordprijzen bij Loeckx in Gent t.v.v. Stichting tegen Kanker

Gisteren is een belangrijke collectie geveild in het veilinghuis Loeckx te Gent. De schenking van een Gents kinderloos koppel is er onder de hamer gegaan t.v.v. de Stichting tegen Kanker (STK) Het koppel dat de gezegende leeftijd van diep in de 90 haalde, besloot om hun nalatenschap volledig weg te schenken aan dit goede doel.

De collectie bracht meer dan één miljoen honderdduizend euro op. Het belangrijkste onderdeel van de inboedel was de collectie schouwpendules, waarbij meerdere klokken tussen de 5 en 10 000 euro opbrachten. Een uitschieter was de uitzonderlijke pendule van de 18e eeuwse maker Bruel à Paris die voor een slordige 32 500 euro werd verkocht.

Ook voor het mooie meubilair werden de schattingsprijzen vaak overtroffen. Zo bracht een Franse LXV "commode de port" 11 000 euro en een commode met de stempel van Wolff 13 000 euro op. Maar het waren vooral de kunstvoorwerpen die onder de echte amateurs werden uitgevochten.Een groot bronzen beeld "l'école d' honneur" door Gaudez haalde de afslagprijs van 11 000 euro. Een paar grote porseleinen Empire vazen werden verkocht aan 17 500 euro en een zeldzaam paar in koningsblauw porselein voor 8000 euro. Verschillende porseleinen plaquettes van Berlijnse manufactuur werden tussen 5 en 7000 euro afgehamerd.

De schilderijen zorgden voor een grote verrassing. Een mooi Vlaams paneeltje met een bloemenstilleven uit de vroege 17e eeuw ging voor 14 000 euro onder de hamer. Uit dezelfde eeuw werden een paar doeken van Jan Josef Horemans verkocht voor 10 500 euro.
Een doek van de 19e eeuwse Amerikaanse schilder William Shade werd afgehamerd aan 15 000 euro. Een 19e eeuws paneel van Th. Ceriez leverde 5500 euro op en een werk van F. De Braeckeleer getiteld "bij de antiquair" ging weg voor 9500 euro.

Dé grote uitschieter was het werk van de Griekse kunstschilder Theodore Ralli uit 1886,een leerling van de grote Franse schilder Leon Gérome.Het schilderij stelt een interieur van een refter in een Grieks klooster voor en werd reeds in 1886 in Parijs tentoongesteld.Het bieden werd gestart met een bod van 20 000 euro en in een mum van tijd werd opgeboden tot een bedrag van 670 000 euro, een wereldrecordprijs voor deze schilder. In opdracht van een Grieks verzamelaar was een bieder in de zaal aanwezig.
De duurste prijs tot nu voor deze schilder op alle internationale veilingen werd nu bij het Veilinghuis Loeckx tot 3 maal overtroffen. "Een bewijs te meer dat kwaliteit in Vlaanderen zeker evengoed en vaak duurder verkocht wordt als in de grote wereldsteden", zegt Peter Loeckx.

Deze uitzonderlijke veiling, die het drievoudige van de verwachtingen opbracht, wordt door de Stichting tegen Kanker erg geapprecieerd. Hiermee kunnen vele van hun projecten gefinancierd worden.