VSNU

Persbericht: "Universiteiten introduceren bewijs van bekwaamheid docenten"

23 januari 2008
Vandaag tekenen alle veertien rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten een overeenkomst die de kwaliteit en erkenning van universitaire docenten officieel waarborgt. De ondertekening vindt plaats tijdens een seminar, geheel gewijd aan deze Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is verheugd over de invoering van kwalificatie: "Universiteiten hebben steeds meer oog voor de kwaliteit van hun onderwijs. Goede docenten zijn cruciaal voor een groter studiesucces op de universiteit."

Met de BKO bieden universiteiten een bewijs van bekwaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs. De universiteiten erkennen elkaars programma's om tot deze kwalificatie te komen en hanteren de kwalificatie als basis voor onderlinge uitwisseling van docenten. Elke universiteit vult het professionaliseringstraject voor docenten op eigen wijze in. Bij de invoering is veel onderling overleg geweest en hebben universiteiten van elkaars programma's kunnen leren.

Van startende docenten op een universiteit wordt verwacht dat zij al een BKO hebben, of deze in een vroegtijdig stadium halen. Voor zittende docenten worden docentkwalificaties nog nadrukkelijker onderdeel van hun functioneringsgesprekken. Het Rectoren College van de VSNU heeft het initiatief genomen voor de kwalificatie. "De universiteiten geven hiermee het signaal af dat ze het universitair onderwijs serieus nemen en gezamenlijk werk maken van beter onderwijs", aldus Fred Mulder, voorzitter van het Rectoren College. Naast de basiskwalificatie ontwikkelen universiteiten nog andere specifieke programma's voor hun docenten.