Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 januari 2008

Denk mee over Alkmaar Sportstad!

Vinden de inwoners en (sport)organisaties het ook belangrijk dat Alkmaar zich profileert als Sportstad? En willen zij de kwaliteit van het sportaanbod in het basisonderwijs verhogen? De gemeente Alkmaar werkt aan de invulling van de nieuwe sportnota 2008-2012 en vraagt betrokkenen om hun mening.

De gemeente Alkmaar wil haar inwoners dynamische en aantrekkelijke sportvoorzieningen bieden. Want sport biedt ontspanning, sociale binding en heeft een positief effect op de gezondheid. Daarom wil de gemeente een nieuw sportbeleid voor 2008-2012 ontwikkelen dat zoveel mogelijk voldoet aan de (toekomstige) wensen van inwoners en sportorganisaties in Alkmaar. Wethouder Sport Hans Meijer:"We hebben prachtige sportcomplexen in Alkmaar. Die kunnen nog veel beter gebruikt worden. Ik wil dat nog veel meer Alkmaarders daar lekker gaan sporten. Samen met het onderwijs en de sportverenigingen gaan we dit regelen."

Thema's
Alkmaar wil zich profileren als Sportstad. Voor de één betekent dat veel grote topsport evenementen, voor de ander een groot aantal en goed geleide sportverenigingen en betaalbare voorzieningen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. En om de keuze wat gemakkelijker te maken heeft de gemeente Alkmaar zeven verschillende thema's voor het toekomstige sportbeleid benoemd.
. Nieuwe impulsen voor de breedtesport
Het stimuleren van sport onder specifieke doelgroepen zoals mensen met een beperking, allochtone vrouwen, 55+-ers, mensen met overgewicht en inwoners met een laag inkomen.
. Professionalisering van sportverenigingen De overheid doet steeds meer een beroep op sportverenigingen om een maatschappelijke functie te vervullen, in de wijk, de naschoolse opvang en het onderwijs. De gemeente wil sportverenigingen professionele ondersteuning bieden door middel van een verenigingsmanager.
. Sterke verbinding tussen onderwijs en sport Inzetten op een dagelijks sportaanbod op en rondom scholen, door het inzetten van speciale leraren lichamelijke opvoeding. Deze leraren kunnen een verbinding maken tussen het sporten op school en de verschillende sportverenigingen.
. Blijvende inzet op accommodatiebeleid
Investeren in goede, multifunctionele sportaccommodaties. Waarbij de gemeente inzet op een goede spreiding over stad en wijk.
. Herwaardering van de sportieve inrichting van openbare buitenruimten Toetsen of de huidige openbare sport- en speelruimtes voldoen aan de behoeftes van de inwoners die zelfstandig sporten.
. Topsport en Citymarketing
Alkmaar heeft locaties waarin we topsportevenementen kunnen houden. Maar wil Alkmaar zich inzetten op de huidige topsportevenementen of moet Alkmaar verder kijken?
. Alkmaars Huis voor de Sport, een vergaand Alkmaars samenwerkingsverband In Alkmaar zijn er verschillende organisaties die zich bezighouden met sport. Voor de inwoners is het soms lastig te achterhalen wie wat doet. Daarom vindt de gemeente dat er een betere onderlinge samenwerking tussen de verschillende organisaties nodig is.

Meedenken?
De komende weken krijgen verschillende belanghebbende sport- en maatschappelijke organisaties een uitnodiging voor een klankbordbijeenkomst. In deze bijeenkomsten kunnen zij aangeven welke thema's zij belangrijk vinden. Maar ook inwoners kunnen hun mening geven. De startnotitie 'Op weg naar een nieuwe Sportnota; Alkmaar Sportstad' is namelijk vanaf 23 januari 2008 tot 1 maart 2008 in te zien op het Stadskantoor en op www.alkmaar.nl.

Meer informatie:
Chantal Kolleman (afdeling Communicatie), tel. (072) 548 8986.
-----------------------


---- --