Jongerenraad Valkenswaard ziet niets in actie "vroeg op stap"


JRV: Ouders nemen verantwoordelijkheid niet

VALKENSWAARD, 20080123 -- De Jongerenraad Valkenswaard (JRV) komt met een reactie op de actie 'Vroeg op stap', een actie die pleit voor vervroegde openings- en sluitingstijden van de horeca. De JRV stelt in een tegengeluid niets te zien in deze actie. Voorzitter Rob van den Dungen: "De actiegroep stelt dat zij het oneens zijn met de tijd waarop hun kinderen op stap gaan en thuiskomen. Zij geven de schuld daarvan aan de verlate openingstijden. Naar onze mening ligt die verantwoordelijkheid niet bij de horeca of de politiek, maar bij de ouders zelf."

Eerder zei Annemarie Mol van het CDA in Reusel dat jongeren niet meer zullen indrinken als ze eerder op stap gaan. Ook daar kan de JRV zich niet in vinden. Indrinken heeft volgens de JRV met meerdere factoren te maken. De reden waarom veel jongeren indrinken is dat het een sociale functie heeft: samenzijn in een huiselijke sfeer waarbij je verstaanbaar met elkaar kunt praten. Op stap is dat door de muziek vaak lastig. Daarnaast zijn de prijzen in de horeca ook niet van het laagste niveau.

Ook de vergelijking met vroeger, zoals de actiegroep dat doet, raakt kant noch wal volgens de jongeren. "Tijden veranderen, toen was toen en nu is nu. De actiegroep heeft het in wezen over een mentaliteitsverandering en schuiven daarbij hun verantwoordelijkheid af op overheid en horeca." De JRV vindt dat 'not done' en stellen dat ouders als ouders die verantwoordelijkheid hebben. Duidelijke afspraken tussen ouders en kind staan centraal.

Het vervroegen van de sluitingstijden geeft een grotere kans op nachtelijke verkeersbewegingen, vooral naar België. Hoewel velen zoJRV ziet niets in actie 'vroeg op stap' verstandig zullen zijn daarvoor een BOB te gebruiken, zullen er zeker ook mensen zijn die dat niet doen. De kans op verkeersongevallen neemt zo sterk toe. Ook wordt dit onderschreven door de politie en Koninklijke Horeca Nederland, die er tevens op wijzen dat het nadrinken dan een grotere intrede doet.

Daarnaast stelt de JRV dat verlate openingstijden zorgen voor een rustiger uitloop van de horeca. Mensen die eerder weg willen gaan eerder weg, mensen die later weg willen gaan later. Dit zorgt voor minder opstoppingen doordat grote groepen mensen niet ontstaan. Hierbij wil de JRV wel wijzen op het geslotendeurbeleid zoals dat in de gemeente Valkenswaard wordt gehandhaafd. Daar sluit de horeca om 03:00 uur (in de nacht van zaterdag op zondag) en komt men niet meer binnen na 01:45 uur.

De JRV is zeker niet voor overmatig alcoholgebruik, maar stelt dat de actie 'Vroeg op stap' haar doel voorbij schiet. Door het vervroegen van sluitingstijden worden ook die mensen geraakt die prima voor zichzelf kunnen zorgen. Hierbij wordt met name gedoeld op de jongeren vanaf ongeveer 18 jaar en op studenten. Het doel op zich is goed, maar de middelen die de actiegroep daarvoor wil gebruiken zijn te verstrekkend.





Jongerenraad Valkenswaard