European Union



Brussel, 23 januari 2008.

Memo over de eerste beoordeling van Nationale Actieplannen voor Energie-efficiëntie (NEEAP'S)

De Europese Commissie heeft een eerste beoordeling verricht van Nationale Actieplannen voor Energie-efficiëntie (NEEAP'S), die de lidstaten tegen 30 juni 2007 moesten voorleggen. In de Plannen worden nationale strategieën uiteengezet over hoe de lidstaten tegen 2016 hun goedgekeurde energiebesparingsstreefwaarden willen bereiken. Hoewel de Actieplannen enigszins bemoedigend zijn, blijkt er een kloof te bestaan tussen de beleidsverbintenis om zich in te zetten voor energie-efficiëntie en de voorstellen die beogen deze uitdagingen aan te gaan.

De Plannen zijn in wezen een praktische manifestatie van de toezegging van de lidstaten om zich in te zetten voor energie-efficiëntie. Even belangrijk is dat de Plannen een middel aan de hand doen voor het delen van beste praktijken onder de lidstaten en de verschillende spelers op het gebied van energie-efficiëntie, en voor het ontwikkelen van synergieën in het kader van de goedgekeurde strategieën en maatregelen.

In verschillende van de 17 door de Commissie geëvalueerde Nationale Actieplannen voor Energie-efficiëntie worden brede strategieën gepresenteerd die waarschijnlijk belangrijke besparingen zullen opleveren. Terwijl in de meeste een business as usual-aanpak lijkt te worden voorgesteld, zijn sommige meer toekomstgericht, zonder dat evenwel duidelijk wordt aangegeven wat de nieuwe maatregelen zullen zijn en hoe deze zullen worden uitgevoerd.

De Energiedienstenrichtlijn , op grond waarvan de lidstaten Nationale Actieplannen voor Energie-efficiëntie moeten voorleggen, zou een deel van het energie-efficiëntiepotentieel van de EU moeten realiseren en belangrijke bijdragen leveren tot zekerheid van de energievoorziening, concurrentievermogen en duurzame ontwikkeling. Tal van nieuwe activiteiten, inclusief nieuwe energiediensten, energieauditing, slimme meters, informatievere facturen en een grote verscheidenheid van financiële instrumenten en subsidieregelingen zouden als gevolg van de Richtlijn moeten ontstaan en zowel aan de huishoudens als aan de zakenwereld ten goede komen. Zowel huishoudens als de zakenwereld zouden gemakkelijker toegang moeten krijgen tot subsidieregelingen - bijvoorbeeld in de vorm van kortingen om energie-efficiënte apparaten te kopen, of om huizen te isoleren, of om verlichtingssystemen te renoveren - en informatie om efficiëntieverbeteringen en investeringen in energie-efficiënte technologieën te stimuleren, terwijl energiediensten op grotere schaal tegen betaalbaardere prijzen beschikbaar zouden moeten komen. Door de verwachte energiebesparingen te bereiken en de energievraag te verminderen zal ook de algemene last in absolute termen verminderen van de feitelijke streefwaarden voor hernieuwbare energie op het behalen waarvan elke lidstaat zich op grond van de voorgestelde Richtlijn inzake hernieuwbare energie zal moeten vastleggen. De tenuitvoerlegging zal vereisen dat een groot aantal actoren in de publieke en de private sector samenwerkt.

Energie-efficiëntie is een beproefd kosteneffectief redmiddel voor de Europese Gemeenschap. Het is een van de goedkoopste manieren om de broeikasgasemissies te verminderen en bij te dragen tot duurzaamheid en voorzieningszekerheid. Energie-efficiëntie werkt ondersteunend voor de economische ontwikkeling en banenscheppend, en zorgt ook voor een vermindering van de energiekosten, waardoor de huishoudens en de zakenwereld tegen lagere energiefacturen zullen aankijken. De relevantie voor het geïntegreerde klimaat- en energiebeleid van de EU van effectieve strategieën om de energie-efficiëntie te verbeteren, kan niet worden overdreven. Er zijn al belangrijke verbeteringen inzake energie-efficiëntie doorgevoerd, maar een groot onaangeboord potentieel moet nog worden gerealiseerd. De Commissie van haar kant zal wederzijdse ondersteuning bij de uitvoering van de actieplannen vergemakkelijken en een aantal nieuwe initiatieven nemen, met name op het gebied van ecodesign, gebouwen en warmtekrachtkoppeling, die gericht zijn op het versterken van het EU-kader voor energie-efficiëntie in de verschillende eindgebruiksectoren.
---

Richtlijn 2006/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2006 betreffende energie-efficiëntie bij het eindgebruik en energiediensten, Publicatieblad L114 van 27/04/2006, blz. 64-84.