ECOLA toont toparchitectuur in stucwerk


TIEL, 20071106 -- De ECOLA (European Conference of Leading Architects) presenteert op de komende vakbeurs Geveltotaal de winnende projecten en de vormgevingsstudies van de ECOLA-Award 2006. Deze internationale en tweejaarlijks terugkerende architectuurprijs is gericht op projecten gemaakt met stucwerk. De jury, onder voorzitterschap van architect Herman Hertzberger, heeft in totaal 142 bouwprojecten beoordeeld. De expositie op Geveltotaal sluit de wedstrijd af, die begonnen is in 2006. In 2008 start een nieuw tweejarig traject.

Aan de ECOLA-conferentie 2006 is deelgenomen door vijftien architecten uit acht verschillende Europese landen. Tijdens de conferentie zijn verwerkers, architecten en producenten de dialoog aangegaan over de potentie en het belang van pleister als grondstof. Tijdens een workshop `Stucwerk' is vervolgens geëxperimenteerd met materiaal, korreligheid, structuur en kleurmogelijkheden. De creatieve resultaten van deze vormgevingsstudies zijn tezamen met de winnende projecten opgenomen in de expositie op Geveltotaal. Deze expositie is als reizende tentoonstelling al in verschillende landen te zien geweest. De vakbeurs Geveltotaal vindt plaats van 23 t/m 25 januari 2008 in Ahoy te Rotterdam.

Genomineerden
Voor de ECOLA-Award 2006 zijn in totaal 142 bouwprojecten genomineerd, verdeeld over drie verschillende categorieën. Dertig projecten hebben betrekking op `sanering, renovatie en verbouw', terwijl 53 projecten gericht zijn op 'nieuwbouw'. De meerderheid van de inzendingen, 59 stuks, valt onder de categorie `dertien-in-een-dozijn-architectuur'. Hiertoe behoren de vaak minder spectaculaire bouwwerken die de basis vormen van onze alledaagse leefomgeving. De genomineerde projecten hebben allen gemeen, dat een substantieel deel van het bouwproject in stucwerk is uitgevoerd. Juryvoorzitter en bekend architect Herman Hertzberger heeft in totaal drie eerst prijzen, drie eervolle vermeldingen en twee bijzondere onderscheidingen uitgereikt.

Architectuurprijs Stucwerk
De ECOLA-Award is voortgekomen uit de Duitse Architectuurprijs Stucwerk. Sto AG en de Duitse Ambachtsbond voor Stucwerk hebben deze prijs in 2000 in het leven geroepen om het gebruik en de toekomst van dit traditionele maar zeer belangrijke bouwmateriaal te ondersteunen. In 2006 heeft de prijs een internationaal karakter gekregen en is de naam veranderd in ECOLA-Award. Met deze award zetten de twee initiatiefnemers vakkundige ambachtslieden en architecten internationaal in de schijnwerpers. Daarnaast toont de prijs de toepassingsmogelijkheden van de verschillende soorten pleisters, zowel binnen als buiten en op verschillende ondergronden.

Boek
Naast de expositie zijn alle 142 ingezonden projecten en de werken van de prijswinnaars gebundeld in een boek. Bezoekers aan de beurs Geveltotaal kunnen meedingen naar dit omvangrijke boek. Zij moeten hiervoor hun visitekaartje achterlaten op de ECOLA-expositie, bij de hoofdingang van de vakbeurs.

Sto
Vanwege vooruitstrevend innovatiemanagement is de Duitse Sto Groep houder van het Duitse kwaliteitscertificaat "TOP 100". Hiermee behoort het bedrijf tot de 100 meest innovatieve bedrijven van Duitsland. Het fotokatalytische principe bij de verfproducten van Sto gaf de doorslag voor het toekennen van het certificaat. Sto is onder andere actief op het gebied van gevelisolatiesystemen en gevel- en interieurcoatings. De Nederlandse dochter is Sto Isoned in Tiel.

Fotobijschrift: De expositie met de prijswinnaars en de vormgevingsstudies van de ECOLA-Award 2006





Sto Isoned