Bewonersorganisaties steunen kabinet in energiebesparing

23/01/2008 07:00
Milieu Centraal



Amersfoort 23/01/2008 - Verschillende bewoners- en consumentenorganisaties overhandigen op 23 januari 2008 een intentieverklaring aan de ministers Cramer en Vogelaar van VROM en Van der Hoeven van EZ. Zij steunen daarmee de kabinetsplannen voor energiebesparing in particuliere woningen, appartementsgebouwen en huurwoningen. De bewonersorganisaties vinden het van groot belang dat de consument op een zinvolle en effectieve manier wordt betrokken bij energiebesparing in en om het huis en dat ze er financieel op vooruitgaan.

Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VvE Belang, Vastgoed Belang, de stichting VACpunt Wonen en Milieu Centraal stellen een gezamenlijke aanpak voor om energiebesparing in woningen te realiseren. De organisaties zetten daarvoor hun adviseurs en voorlichters in, geven publicaties uit, stimuleren en ondersteunen huurdersorganisaties, woonadviescommmissies en verenigingen van eigenaren en zoeken actief de landelijke media op om energiebesparing te promoten.

'Energie besparen is het motiveren en verleiden van mensen en niet het verplichten van maatregelen', zo stelt Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. De samenwerkende organisaties pleiten voor stimulerende maatregelen van de overheid, zoals het verstrekken van stimuleringspremies, aantrekkelijke financieringsvormen en het vergroten van kennis over energiebesparingsmogelijkheden bij woonconsumenten. Ook is belangrijk dat bewoners op maat worden geadviseerd over die mogelijkheden in hun woning. 'Uitgangspunt is dat energiebesparing moet lonen en moet leiden tot lagere woonlasten', aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond.

De intentieverklaring wordt aan de ministers overhandigd op 23 januari 2008 om 11.00 uur op de conferentie 'Wij kunnen het maken' van het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving in de Flint in Amersfoort.