Nederland steunt vredesproces in Congo - Koenders verheugd over ondertekening akkoord

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Koenders, heeft besloten een bijdrage te geven van 19 miljoen Euro aan een VN-plan, dat is gericht op wederopbouw van het oosten van Congo.

De toezegging van de Nederlandse regering volgt op het sluiten van een vredesakkoord, dat vandaag in Goma is getekend door de Congolese regering en verschillende rebellengroeperingen. Koenders is verheugd over de ondertekening van het akkoord. Daarmee is een belangrijke stap gezet die een einde kan maken aan een jarenlange oorlog, die aan ruim vijf miljoen mensen het leven heeft gekost.

Het wederopbouwprogramma van 100 miljoen Euro, dat de VN-macht (MONUC) samen met de Congolese regering en internationale gemeenschap heeft opgesteld, voorziet in het verbeteren van de veiligheidssituatie, terugkeer van vluchtelingen en ontheemden en versterking van het lokaal bestuur in het oosten van Congo. Concreet gaat het daarbij om een betere training en uitrusting van militairen en politie, aanleg van wegen en opbouw van lokaal bestuur.

Een snelle uitvoering van het programma is belangrijk, aldus Koenders, omdat MONUC taken van de vredesmacht wil overgedragen aan leger en politie. 'Er is geen duurzame vrede mogelijk in het oosten van Congo zonder een goed functionerend bestuur, leger en politieapparaat. Bovendien moeten honderdduizenden vluchtelingen snel geholpen worden om weer een bestaan op te bouwen', aldus Koenders.


Noot voor de redacties (