Gemeente Hilversum

Vragen van de VVD inzake Tergooiziekenhuizen

23 januari 2008
Geacht College,

Tijdens het vragenuur van de raadsvergadering van 9 januari jl. stelden wij u vragen naar aanleiding van publicaties van de fractievoorzitters van de PvdA en de SP en inzake Tergooiziekenhuizen. De vragen werden niet beantwoord. In de Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 9 januari 2008 lezen we daarover: "Op de diverse vragen van de VVD over de rol van het college m.b.t. Tergooiziekenhuizen geeft wethouder Hammer aan, door de late indiening en gedetailleerdheid van de vragen deze nu niet volledig te kunnen beantwoorden. Hij geeft aan de vragen in de vergadering van de commissie Welzijn van 15 januari te kunnen beantwoorden."

Tijdens de raadsvergadering verwees u naar artikel 40 lid 2 van het reglement van orde waarin is bepaald dat de vragen uiterlijk om 12:00 uur op de dag van de vergadering bij de griffier moeten zijn. De VVD had zijn vragen echter om 16:11 uur naar de griffie verzonden. U had met deze formele opstelling kunnen/moeten volstaan. Met name als daaraan was toegevoegd dat bij wél beantwoorden een onwenselijk precedent zou zijn geschapen.

Echter, u gebruikte tevens het argument dat de vragen te gedetailleerd zouden zijn om nu volledig te kunnen beantwoorden. Wij menen dat dit een volstrekt doorzichtig gelegenheidsargument was want de vragen waren zodanig geformuleerd dat ze puur op basis van parate kennis beantwoord konden worden. De vragen droegen namelijk het karakter "Bent u van mening dat?", "Welke onenigheid is er dan binnen het college?", "Bent u ervan op de hoogte dat en zo nee, waarom dan niet?" en tenslotte "Bent u bereid om?" De gestelde vragen zijn helemaal niet zo gedetailleerd en bovendien vergen ze geen of nauwelijks ambtelijk uitzoekwerk. Ter illustratie treft u in bijlage 1 de op 9 januari jl. door ons gestelde vragen.

Wij menen dat u het tijdens de vergadering van de raadscommissie Welzijn van 15 januari jl. bij monde van wethouder Ben Hammer nóg bonter maakte. In de Snelle berichtgeving én het concept verslag van de commissievergadering Welzijn van 15 januari jl. lezen we een identieke tekst: "Wethouder Hammer meldt ten aanzien van persberichten inzake Tergooiziekenhuizen dat het college geen behoefte heeft zich inhoudelijk uit te laten over de inhoud van deze persberichten. Het college houdt zich aan de eerder ingenomen standpunten en op basis daarvan zullen gesprekken met Tergooiziekenhuizen plaatsvinden. Naar aanleiding van de opmerking van VVD dat de fractie het opportuun vindt dat de wethouder de door de fractie gestelde vragen concreet beantwoordt, wijst de wethouder erop dat hij heeft aangegeven dat hij een poging zou doen de vragen te beantwoorden.
Hij verwijst naar de discussie terzake, welke is gevoerd in de commissievergadering van december jl. Tergooiziekenhuizen zal schriftelijk worden gevraagd om een reactie."

Wethouder Hammer stelde "geen behoefte" te hebben zich inhoudelijk uit te laten over deze persberichten. Eerst nu blijkt dat ondanks dat inmiddels zes dagen waren verstreken, klaarblijkelijk niet tot u is doorgedrongen dat er geen sprake was van persberichten maar van een publicatie van de heer Hans Haselager in zijn hoedanigheid van de fractievoorzitter van de PvdA op de officiële website van de Hilversumse PvdA en een publicatie van de heer John van Otterloo in zijn hoedanigheid van fractievoorzitter van de SP op de website van de Gooi en Eembode. Ter illustratie treft u beide publicaties aan in bijlage 2. Het hoeft geen betoog dat deze publicaties allerminst "persberichten" zijn. Het zijn politieke feiten en dus achten wij het van het grootste belang dat u onze vragen daarover beantwoordt. Overigens, zelfs áls het zo zou zijn dat u vanuit de raad vragen naar aanleiding van "persberichten" worden gesteld, dan moge helder zijn dat dit geen enkel argument vormt om te volstaan met de opmerking dat "u geen behoefte heeft" deze vragen te beantwoorden. Bij deze verzoeken wij burgemeester Bakker erop toe te zien én de raad toe te zeggen dat een dergelijke weigering om vragen van raadsleden te beantwoorden zich niet meer herhaalt.

Wij kwalificeren de verwijzing van wethouder Hammer naar de discussie die in de commissievergadering van Welzijn van 11 december jl. is gevoerd als "hoogst ongelukkig".


* Ten eerste biedt de inhoud van die discussie geen aangrijpingspunten voor de inhoudelijke beantwoording van zelfs maar één van de door de VVD gestelde vragen. Ergo: deze verwijzing raakt kant nog wal. Zie bijlage 3 Verslag agendapunt "Dienstverlening Tergooiziekenhuizen" van de openbare vergadering Commissie Welzijn van 11 december 2007.

* Ten tweede werd die discussie gevoerd in het kader van een commissievoorstel "Het college adviseren de bereidheid uit te spreken in overleg te blijven over:

* de mogelijkheid van een dependance van de huisartsenpost / eerste hulp / apotheek op de locatie Hilversum;
* de mogelijkheid van polispreekuren in de wijk;
* de mogelijkheden tot verbetering van het openbaar vervoersaanbod naar beide ziekenhuislocaties."
Zie voor dit commissievoorstel evenzo bijlage 3. Het is opmerkelijk dat dit advies geheel ontbrak op de raadsagenda van 9 januari jl.

* Ten derde is het des te opmerkelijker dat onverlet latend voornoemd positieve advies van de raadscommissie Welzijn van 11 december jl. de fractievoorzitter van de PvdA het op 4 januari noodzakelijk vond te publiceren "De twijfelachtige houding van de gemeenteraad van Hilversum geeft Tergooi de mogelijkheid om zich te verschuilen achter onze politieke verdeeldheid. Deze verdeeldheid werkt natuurlijk ook door bij Burgemeester en Wethouders, ook die stellen zich hierdoor veel te voorzichtig op" en de fractievoorzitter van de SP publiceerde op zijn beurt "De twijfelachtige houding van de raad geeft Tergooi de mogelijkheid om zich te verschuilen achter de verdeeldheid van de Hilversumse raad. Die verdeeldheid werkt natuurlijk ook door bij Burgemeester en Wethouders, ook die stellen zich hierdoor veel te voorzichtig op."
Het is zeer wel denkbaar dat beide fractievoorzitters hun teksten welhaast "wanhopig" publiceerden omdat zij vermoedden dat het college het advies van de raadscommissie Welzijn naast zich zou neerleggen en dit vermoeden bevestigd zagen in het ontbreken van Tergooi op de raadsagenda van 9 januari jl.
* Ten vierde staat verwijzing naar deze discussie en desbetreffend advies aan het college op uiterst gespannen voet met Motie M08/01 van de fractie van de VVD waarin het college wordt opgedragen: "Zich richting Tergooi, de Hilversumse huisartsen en apothekers maximaal in te spannen om te bewerkstelligen dat de Hilversumse burgers zoveel als mogelijk, t.o.v. de huidige situatie, tegemoet worden gekomen. Het college zal daarbij minimaal streven naar een Hilversumse huisartsenpost en dito apotheek en ook naar een Eerste Hulp, minimaal overdag en ?s avonds (werkdagen én weekend), inzet van het Hilversumse zorghotel voor enkele overnachtingen én optimaal openbaar vervoer naar de Tergooivestiging in Blaricum" Zoals bekend is deze motie door het college overgenomen en vervolgens unaniem door de raad aangenomen. Gezien het feit dat wethouder Hammer op 15 januari jl. wél verwees naar de discussie (en het besluit) van de commissievergadering van Welzijn van december en daarbij motie 08/01 geheel niet betrok, rijst de vraag of deze motie wel wérkelijk bij het college leeft, of het college deze motie daadwerkelijk gaat uitvoeren.

* Ten vijfde is zelfs niet gepoogd ook maar één vraag te beantwoorden. Voorbeeld: Tergooiziekenhuizen kan op uw schriftelijke vragen onmogelijk antwoorden dat ú beschikt over haar recente jaarrekeningen. Evident is dat slechts ú deze vraag kunt beantwoorden.
Wij achten de vertoning van wethouder Hammer van 15 januari jl. zodanig bont dat wij daarover geen vragen stellen maar wachten af of u het aandurft hierover met ons schriftelijk te polemiseren.

Tenslotte merken wij op dat het er alleszins naar uitziet dat wethouder Hammer thans de verantwoordelijkheid draagt voor het dossier Tergooiziekenhuizen. Wij baseren dat op zijn woordvoerderschap in de vergadering van de raadscommissie Welzijn van 11 december 2007, de raadsvergadering van 9 januari jl. en de vergadering van de raadscommissie Welzijn van 15 januari 2008. Wij achten dat opmerkelijk daar het voorheen CDA-wethouder Otger Meuwissen was die het dossier Tergooi trok. Dit klemt temeer gelet op hetgeen we lezen in het verslag van de raadsvergadering van 12 september 2007 onder het kopje "Afscheid van wethouder O.J.M.E. Meuwissen" bij de weergave van het betoog van de fractievoorzitter van het CDA, mevrouw Zijlstra-van Galen: "Voorts deelt zij mede dat de fractie het belangrijk vindt de overeengekomen portefeuilleverdeling te handhaven." Desalniettemin is het dossier Tergooi klaarblijkelijk van CDA-wethouder Roerig over gegaan naar wethouder Hammer.

Het geheel overziend handhaven wij de vragen die wij al stelden tijdens voornoemd vragenuur en hebben daaraan toegevoegd de prealabele vraag wanneer en waarom het dossier Tergooiziekenhuizen door wethouder Roerig is afgestaan aan wethouder Hammer. Van de vragen inzake Tergooiziekenhuizen vraag 5 is vervallen omdat deze feitelijk is beantwoord doordat het college motie M08/01 heeft overgenomen en deze motie vervolgens raadsbreed is aangenomen. De vorm waarin wij de vragen hebben gegoten wijkt af van hetgeen u gewend bent. Wij hebben voor een andere vormgeving gekozen omdat de ervaring ons heeft geleerd dat "traditionele vragen" bij u nogal eens leiden tot "wollige" antwoorden. Bovendien vinden wij een andere manier van vragen stellen wel passen bij het binnenkort te wijzigen vergadermodel. Aldus zijn wij gekomen tot een vragenformulier. In dit formulier kruist u de antwoorden aan en voor zover u daar behoefte aan heeft kruist u tevens aan dat u het gegeven antwoord nog wenst toe te lichten. Wij denken dat u het vragenformulier (vrijwel) per kerende post kunt retourneren en voor de toelichting geldt uiteraard de beantwoordingstermijn van dertig dagen zoals vermeld in lid 3 van artikel 41 R.O. Zie bijlage 4.

Namens de VVD-fractie Hilversum,

Riens Meijer en Frans van Osch