Nederlands Jeugdinstituut


Hoe houden jongerenwerkers hun vak bij?

Jongerenwerkers zijn zeer gemotiveerd om hun vak bij te houden, ze nemen deel aan uiteenlopende activiteiten en raadplegen allerlei media om bij te blijven. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Jeugdinstituut / NJi heeft uitgevoerd onder 170 jongerenwerkers. De meest populaire vormen van bijhouden zijn teamoverleg, het raadplegen van websites en tijdschriften voor jongeren en het lezen van vaktijdschriften en nieuwsbrieven.

Informatievoorziening
Er is veel aanbod voor jongerenwerkers om hun vak bij te houden, zowel wat betreft informatievoorziening als ondersteuning. Zo zijn er mogelijkheden voor intercollegiaal overleg en congressen, bestaat er een ruim aanbod aan cursussen en trainingen en zijn er een aantal vaktijdschriften en nieuwsbrieven. Daarnaast is er veel vakliteratuur beschikbaar en zijn er diverse websites voor jongerenwerkers. Opvallend genoeg blijkt dat de informatievoorziening en ondersteuning voor jongerenwerkers vaak versnipperd is. De toegankelijkheid is niet optimaal; de informatie is verspreid over te veel bronnen en aanbieders en landelijk overzicht ontbreekt. Het NJi streeft ernaar de informatievoorziening voor jongerenwerkers te verbeteren.

De leefwereld van jongeren
Vijftig procent van de ondervraagde jongerenwerkers vindt 'de leefwereld van jongeren' het belangrijkste onderwerp om bij te houden. Dit is niet verwonderlijk aangezien kennis over de leefwereld (of trends) van jongeren voor jongerenwerkers van belang zijn om contact met hen te onderhouden. Andere onderwerpen om bij te houden zijn volgens de respondenten: methodieken en projecten, maatschappelijke- en beleidsontwikkelingen, persoonlijke vaardigheden (zoals evalueren, samenwerken en communiceren) en financiering, waarbij financiering als minst belangrijk onderwerp wordt ervaren. Interessant is dat in 97% van de organisaties waar de respondenten werken regelmatig (variërend van een keer per maand, een keer per twee weken of elke week) teamoverleg plaats vindt.

Jongerenwerk
In de literatuur worden uiteenlopende definities van jongerenwerk gebruikt. Een vergelijking van definities laat zien dat er meer overeenkomsten dan verschillen te vinden zijn. Jongerenwerk is als volgt te omschrijven: het maakt deel uit van het sociaal-culturele jeugdwerk, vindt plaats buiten school, werk en gezin, is gericht op jongeren tussen de 12 en 23 jaar, organiseert activiteiten voor en met jongeren, heeft een pedagogische doelstelling (het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van jongeren, ze confronteren met hun eigen gedrag) en een maatschappelijke doelstelling (bevorderen van maatschappelijke integratie van jongeren, bevorderen democratisch burgerschap, preventie van probleemgedrag).

Een veelgehoorde uitspraak in de jongerenwerksector is dat het opleidingsniveau van de jongerenwerkers daalt. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn. Bijna 70% van de jongerenwerkers heeft een hbo-opleiding, 24% een opleiding op mbo niveau en 7% post-hbo of universiteit. Deze resultaten zijn vrijwel gelijk aan resultaten uit eerder onderzoek.