Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

17-01-2008

200 jaar KNAW
Gouden lauwerkrans op gevel Trippenhuis

De gevel van het Trippenhuis in Amsterdam, al 200 jaar de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), wordt in 2008 gesierd door een majestueuze, gouden lauwerkrans. De gevelversiering, die elke avond tot 23.00 uur is verlicht, is een geschenk van de Rijksgebouwendienst voor het tweede eeuwfeest van de KNAW. Ontwerper van dit huldeblijk is kunstenaar Anne Jaap de Rapper. Op woensdag 23 januari 2008 zal directeur-generaal Peter Jägers van de Rijksgebouwendienst de lauwerkrans officieel overdragen aan Akademiepresident Frits van Oostrom.

De lauwerkrans heeft een diameter van acht meter en is gemaakt van een stalen constructie met daarop gouden kunststof bladeren. De krans wordt verlicht door witte lampjes die tussen de bladeren geplaatst zijn.
Historisch gezien is de gouden laurierkrans, of lauwerkrans, het symbool van het vieren van de overwinning. Ook heeft de lauwerkrans een duidelijke relatie tot de wetenschappen omdat deze in veel landen gegeven wordt aan studenten die een mastergraad behalen. Ook bleek uit onderzoek van de kunstenaar dat de lauwerkrans in het verleden als symbool is toegepast in de kledij van leden van de KNAW.

Kunstenaar Anne Jaap de Rapper (1977) studeerde van 1995 tot 1999 autonome beeldende kunst aan Academie Minerva in Groningen en van 1999 tot 2001 Master of Fine Arts Schilderkunst aan het Frank Mohr Instituut. Architectuur en architectuurgeschiedenis zijn voor De Rapper de belangrijkste inspiratiebronnen. Ook de manier waarop de gebruiker omgaat met architectuur speelt een belangrijke rol in zijn werk.

De KNAW bestaat op 8 mei a.s. 200 jaar en maakt daarom van 2008 een bruisend feestjaar met een verscheidenheid aan evenementen, zowel voor leden en andere wetenschappers als voor scholieren en het brede publiek. Overkoepelend thema is 'Magie van wetenschap'.