Ingezonden persbericht

()

PERSUITNODIGING

Datum/tijd: 23 januari, 11.30-13.00 uur

Locatie: Prinsehagheschool, Prinsegracht 182, Den Haag

Minister Cramer geeft startsein voor grootschalige energiebesparing in ICT

Sun Microsystems en de Nationale Klimaatcampagne HIER starten op 23 januari met de implementatie van een klimaatvriendelijke desktop-oplossing die tot 82% minder energie verbruik dan de gangbare desktop computers. Minister Jacqueline Cramer van VROM geeft het startsein voor dit gezamenlijke initiatief. Sun is een van 's werelds grootste leveranciers van computernetwerksystemen.

Het energieverbruik van ICT is tot nu toe sterk onderschat. Het ICT gebruik is wereldwijd verantwoordelijk voor twee procent van de CO2 uitstoot, dit is tweederde van de uitstoot veroorzaakt door de vliegtuigsector. Desktop computers zijn verantwoordelijk voor veertig procent van het hieraan ten grondslag liggende energieverbruik. Minister Jacqueline Cramer van VROM is daarom enthousiast over het initiatief van Sun en HIER. Het is een belangrijke eerste stap op weg naar een energiezuinige ICT-sector.

De grote energiebesparing wordt met name gerealiseerd door de vervanging van de pc door een energiezuinige desktop van Sun, de Sun Ray. Met de introductie van de Sun Ray, een desktop die slechts twee procent van de energie van een gewone pc verbruikt, wordt de pc op de werkplek overbodig. Op 23 januari krijgt Sun de toekenning het HIER logo voor de Sun Ray te voeren.

Na het startsein van de Minister op 23 januari brengt de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) aan 7.000 scholen het advies uit ook voor deze energiebesparende ICT-oplossingen te kiezen. Dit betekent dat op Nederlandse scholen een energiebesparing wordt bereikt van ruim 200 kWh oftewel 140 kg CO2 per jaar per werkplek. De uitrol van de Sun Ray op 7.000 scholen levert een reductie van ruim 14.000 ton CO2 op. De Prinsehagheschool in Den Haag is een van de eerste scholen die met de Sun Ray werkt.

HIER concludeerde onlangs al bij de lancering van Tikkie Terug dat de klimaatmarkt het bedrijfsleven enorme kansen biedt voor nieuwe producten. Ook deze actie is weer een voorbeeld van een praktische en haalbare oplossing die het klimaatprobleem aanpakt.

Programma persbijeenkomst:

11.30-11.45 Ontvangst pers. Locatie: Prinsehagheschool, Prinsengracht 182, Den Haag, tel: 070-3802098

12.05 uur Welkom, Theo van den Burger, schooldirecteur en adviseur Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS).

12.10 uur Inleiding energiebesparing in ICT en klimaatverandering, Sible Schöne, programmadirecteur Nationale Klimaatcampagne HIER.

12.15 uur IT en energiebesparing, Martin te Dorsthorst, Managing Director Sun Microsystems.

12.23 uur Overhandiging Sun Ray en demonstratie kinderen Prinsehagheschool.

12.30 uur Ondertekening overeenkomst Peter Gehl (Sun) en Frits Strietman (HIER).

12.35 uur Toespraak Minister Cramer, VROM.

12.45 uur Gelegenheid voor het stellen van vragen door de pers.

---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht