Gemeente Deventer

afval = grondstof

Leerlingen Het Stormink aan het werk met afval = grondstof

Vijf brugklassen van de Etty Hillesumlyceum-locatie Het Stormink storten zich op 23 en 24 januari op afval. Onder leiding van Stichting De Ulebelt en buurtbeheerbedrijf Cambio gaan de leerlingen twee dagen aan de slag met verschillende kanten van afval. Afval is afval omdat wij dat zo noemen, maar het is meer dan datgene wat je weggooit. Het tweedaagse programma maakt onderdeel uit van het project Afval Apart in Deventer.

De leerlingen krijgen zowel theorie als praktijk. Ze leren van alles over het maken van compost, gaan zelf het afval van de school scheiden, brengen een bezoek aan de Milieustraat van Circulus en aan Kringloopbedrijf Het Goed en discussiëren over de documentaire `cradle to cradle - afval = voedsel'. Maar ze gaan ook op excursie met Cambio, Sallcon of het Deventer Groenbedrijf. Daar helpen ze mee op straat met het opruimen van afval. Het concept `Afval als grondstof' staat centraal bij alle programmaonderdelen.

Dit geldt in het bijzonder voor de creatieve sessie, die iedere klas volgt. Onder leiding van de Deventer kunstenares Hinke Luiten gaan leerlingen nieuwe producten maken van afval (bijvoorbeeld van een fietsband) of bestaande producten (bijvoorbeeld een t-shirt) met afval `oppimpen'. Diverse Deventer bedrijven stellen hiervoor `afval' ter beschikking: Deknofa geeft knopen, café de Sjampetter en het Doedelcafé verzamelden kroonkurken van flesjes en Morres stelt bubbelplastic ter beschikking.

Andere leerlingen gaan onder leiding van Ecologische Leefgemeenschap Teuge inzamelbakken maken voor oud papier van sloophout of maken onder begeleiding van het Burgerweeshuis een rap over afval. Een volgende groep maakt van afval decorstukken en versiering voor de grote kantine, voor de afsluitende show op donderdagmiddag. Tijdens deze eindpresentatie laten de leerlingen op de catwalk zien wat ze gedurende het project hebben gemaakt en geleerd. Waarom wil de school dit project? Teamleider Kees Netten van Het Stormink: "Wij willen dat de leerlingen bewuster met afval omgaan, ook op school. Afval kan vaak als grondstof dienen voor iets nieuws."

Het hele project wordt vastgelegd door een Mediateam, bestaande uit drie leerlingen. Zij maken onder leiding van Deventer Televisie een videoreportage en fotograferen alle projectonderdelen. Tijdens de eindpresentatie is het resultaat te zien.

Meer dan de helft van ons restafval bestaat uit glas, oud papier, karton en composteerbare groente- en fruitresten. Met het project Afval Apart wil de gemeente Deventer bewoners stimuleren hun afval nog meer en beter te scheiden. Tot eind 2009 zijn er in Deventer diverse (wijk)acties en activiteiten gepland. Voor zowel de basisscholen als voor het voortgezet onderwijs is er een educatief aanbod over afval. Partners van de gemeente in dit project zijn Stichting de Ulebelt, Buurtbeheerbedrijf Cambio, Circulus en Sallcon.

Publicatiedatum: 21-1-2008
cradle to cradle

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 17 januari 2008