Gemeente Schagen

Week van de respijtzorg regio Noord-Holland Noord 20 t/m 27 januari 2008

Respijtzorg: even vrijaf voor de mantelzorger

Het beroep dat op mantelzorgers wordt gedaan, is de laatste jaren toegenomen. Omdat mantelzorg zwaar en langdurig kan zijn, lopen mantelzorgers het risico om overbelast te raken. Gelukkig is het mogelijk om de zorg tijdelijk volledig over te laten nemen! We spreken dan van respijtzorg. Oppas aan huis door een vrijwilliger is een voorbeeld of een weekend logeren in een logeerhuis. De mantelzorger kan dan even vrijaf nemen. Als de zorg tijdelijk wordt overgenomen, kan de mantelzorger de zorg langer volhouden en kan hij of zij deel blijven nemen aan de samenleving en het eigen sociale leven in stand houden.

Wat houdt de Week van de Respijtzorg in?

Tijdens de Week van de Respijtzorg in de regio Noord-Holland Noord van 20 tot en met 27 januari 2008 wordt middels een breed scala aan activiteiten en publiciteit aandacht gevraagd voor respijtzorg. Mantelzorgers worden geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn om even vrijaf te nemen.

Voor wie en door wie?

In de Week vinden activiteiten plaats voor mantelzorgers en voor beleidsmakers en medewerkers van professionele en vrijwilligersorganisaties. Niet in de laatste plaats is er aandacht voor de verzorgden, want respijtzorg is zowel goed voor mantelzorger als verzorgde. De Week wordt georganiseerd door PRIMO nh in samenwerking met MEE Noordwest Holland, het Zorgkantoor Noord-Holland Noord, de Steunpunten Mantelzorg in de regio Noord-Holland Noord, gemeenten, diverse mantelzorgondersteunende organisaties en Mezzo en Expertisecentrum Informele Zorg. De Provincie Noord-Holland financiert de Week.

Activiteitenoverzicht
Een greep uit de activiteiten levert het volgende op: LOGEERHUIZEN HOUDEN OPEN DAG

Een logeerhuis neemt de zorg van de mantelzorger voor een kind of partner even uit handen. Omdat het kind of de partner graag alleen op een korte vakantie wil, maar daartoe niet zelfstandig in staat is. Of omdat de mantelzorger een keer een weekendje voor zichzelf wil. Logeerhuizen zetten tijdens de Week hun deuren wijd open. U krijgt een rondleiding en een uitleg over de werkwijze van het logeerhuis. Vakantie voor mensen met een handicap

Op vakantie gaan is voor iemand met een handicap soms moeilijk door speciale eisen voor de accommodatie of de vakantieactiviteiten. MEE Noordwest Holland organiseert in samenwerking met Steunpunten Mantelzorg twee vakantiebeurzen voor informatie en boekingen.
* Vakantiebeurs voor mensen met een verstandelijke beperking

20 januari, 11.00-16.00 uur, Buurthuis De Burcht, Koningsweg 49, Alkmaar.