Ingezonden persbericht



---







PERSBERICHT

Unieke online galerie biedt kunstenaars zonder verblijfsvergunning een digitaal platform voor hun kunst

Amsterdam, 14 januari 2008 - Op 24 januari wordt de website www.art2stay.nl gelanceerd. Een digitaal platform voor illegale kunstenaars waar zij hun kunst en verhaal kunnen delen met elkaar en een groot publiek.

Art2stay biedt 'ongedocumenteerden' de kans om hun kunst te tonen in een online galerie terwijl zij, indien gewenst, anoniem blijven. Tegelijkertijd werpt de website nieuw licht op illegaliteit. Wat voor invloed heeft het leven zonder verblijfsvergunning op de geest? Wat kunnen deze 'buitenstaanders' ons over onze samenleving vertellen? De deelnemers wordt ook gevraagd te reageren op uiteenlopende thema's. Deze reacties, in beeld, geluid, tekst en video, zullen gepubliceerd worden op art2stay.nl, in wisselende exposities. De eerste expositie is samengesteld rond het thema 'Onzichtbaarheid'.

De website is gekoppeld aan de documentaire De huizen van Hristina van Suzanne Raes, IDTV Docs en Human. De documentaire ging in première op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) 2007 en kreeg lovende kritieken. Uitzending op 24 januari 2008 bij Human op Ned. 2 om 22.50 uur. De film gaat over het leven van de voormalig illegale Bulgaarse Hristina, die in Nederland stil en onopgemerkt huizen schoonmaakt. Om greep te krijgen op haar leven fotografeert zij de interieurs van 'haar' huizen. Samen vormen deze foto's het huis dat zij in Nederland bewoont: een huis dat haar gevangen houdt. Hristina is één van de kunstenaars die hun werk laten zien op art2stay.Ook te zien op art2stay: Oosteuropese graffitikunstenaars die via straatkunst hun bestaan kenbaar maken, de Canadese schrijver/filmer Thomas Lundy die vecht voor legalisering van zijn Europese identiteit, de aangrijpende miniaturen-op-fastfoodbakjes van de Israëlische Etty, die gedwongen door haar illegaliteit steeds 'kleiner' ging werken.

Voor art2stay werkt documentairemaker Suzanne Raes samen met crossmedia projectontwikkelaar Loes de Vos. Door hun talenten te bundelen hebben zij een bijzondere, dynamische plek op het internet gecreëerd. Een plek waar verborgen schoonheid en verhalen voor ons worden onthuld.

//

Noot voor de redactie/