Gemeente Deventer

Lezingenserie Conflict on Trial

Studium Generale van Saxion Hogescholen organiseert met ondersteuning van de gemeente Deventer en de Universiteit van Amsterdam in januari, februari en maart een lezingencyclus rond conflicten en de mogelijke oplossingen daarvan. Dit alles onder de titel `Conflict on Trial' of op zijn Nederlands gezegd `Het Conflict voor het Gerecht' . De eerste lezing is op donderdag 24 januari.

Het is aan de orde van de dag: kleine conflicten tussen mensen, spanningen tussen bevolkingsgroepen of tussen partijen als werkgevers en werknemers, studenten en het ministerie van OCW en conflicten op wereldschaal, tussen en binnen landen. De lezingen zijn voor iedereen gratis toegankelijk en vinden plaats van 16 tot 18 uur in lokaal C.173 van Saxion Hogescholen aan de Handelskade in Deventer.

Beeld Palestina

Tijdens de hele periode van de lezingencyclus is er een presentatie van de Nederlandse ontwerper Annelys de Vet. Zij nodigde Palestijnse kunstenaars, fotografen en ontwerpers uit een beeld te schetsten van het Palestina zoals zij dat graag zouden zien.

Study of Conflicts

Het onderwerp voor 24 februari is `Study of Conflicts: Hoe ga je ermee om en hoe kom je er weer vanaf'. De introductie en leiding bij de discussie is van dr. Jeanette Mak, politicoloog en hoofddocent verbonden aan het Amsterdams Centrum voor Conflictstudies. Zij gaat in op de verschillende oorzaken, conflictniveaus en conflictdynamiek. Ook komt aan de orde welke concepten er bestaan om conflicten te analyseren, te managen en op te lossen. Ze lardeert haar verhaal met voorbeelden uit de praktijk.

Andere bijeenkomsten

Op dinsdag 12 februari volgt een discussie over het conflict tussen autochtoon en allochtoon onder leiding van burgemeester Andries Heidema met als inleider Paul Scheffer en als co-referent Zeki Arslan van de Samenwerkende Turkse Organisaties Overijssel.

Op woensdag 13 februari is er een bijeenkomst over het Palestijns - Israëlisch conflict onder leiding van oud-burgemeester James van Lidth de Jeude met als inleiders Ibrahim Issa, directeur van The Hope Flowersschool in Bethlehem en Tineke Bennema, historica, journalist en schrijfster.

Op donderdag 21 februari gaat de bijeenkomst over conflicten binnen bedrijven en organisaties. Deze bijeenkomst staat onder leiding van Femke de Jonge. In haar werk bij Holland Consulting Group staan organisatieontwikkeling en gedragsverandering centraal.

Op maandag 3 maart volgt oud-minister Jan Pronk over internationale conflicten waaronder Darfur.

Op donderdag 13 maart staat een discussie over conflicten tussen personen & mediation op het programma. Deze discussie staat onder leiding van Nelke Temme & Stijn Hogenhuis. Nelke is actief in leerling mediation en Stijn heeft de buurtbemiddeling Rotterdam opgezet.

De afsluiter is op donderdag 27 maart met een discussie onder leiding van Zeki Arslan van de STO waar Joost Lagendijk (Europarlementariër) en onder voorbehoud Nihat Eski (oud-Kamerlid CDA) zullen ingaan op het Turks-Koerdisch conflict.

Publicatiedatum: 16-1-2008
afbeelding Deventer stadswapen

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 16 januari 2008