Commando-overdracht vliegbasis Gilze-Rijen

Kolonel-vlieger Ron Hagemeijer draagt 24 januari het commando over de vliegbasis Gilze-Rijen over aan commodore-vlieger Theo ten Haaf. Onder toeziend oog van het personeel van de vliegbasis en genodigden wordt tijdens een ceremonie de onderdeelsvlag van de vliegbasis overgedragen. Uitgezonden personeel in Afghanistan volgt de ceremonie via een live-verbinding met Afghanistan.

Kolonel Hagemeijer heeft gedurende drie jaar het commando over vliegbasis Gilze-Rijen gevoerd. Kenmerkend voor de periode van zijn commando zijn de uitzendingen naar Irak en Afghanistan en de invoering van de Militaire Luchtvaart Eisen. Kolonel Hagemeijer start binnenkort met een stafopleiding aan het NATO Defence College in Rome.

De nieuwe commandant, commodore Ten Haaf, is geen onbekende op de vliegbasis. Eerder vervulde hij de functie van commandant 301 Apache squadron. Ten Haaf is net teruggekeerd uit Afghanistan waar hij commandant was van de Air Task Force, het luchtmachtdetachement bestaande uit jachtvliegtuigen, gevechts- en transporthelikopters ten behoeve van ISAF.

De nu nog kolonel, Theo ten Haaf wordt op de dag van de commando-overdracht bevorderd tot commodore vanwege de oprichting van het Defensie Helikopter Commando (DHC). De formele oprichting van deze nieuwe eenheid waarbinnen alle helikopters van de krijgsmacht worden samengebracht wordt dit voorjaar verwacht. De DHC wordt ondergebracht bij het Commando Luchtstrijdkrachten en commodore Ten Haaf zal als toekomstig commandant een belangrijke rol spelen bij de inrichting van de organisatie en het opstellen van het implementatieplan.