Gemeente Tilburg

Uitnodiging voor de pers / persbericht

Finale prijsvraag Arrive Alive!

Jury kiest donderdag 24 januari uit vier genomineerde scholen welke foto of filmpje heeft gewonnen.

Met de finale van de prijsvraag Arrive Alive! in het Experience Center Rosmalen wordt de Brabantbrede fietsverlichtingsactie feestelijk afgesloten. De fietsverlichtingsactie startte in oktober met een voorlichtingscampagne in alle 68 gemeenten. Naast strenge controles op verlichting door de politie is extra aandacht besteed aan voorlichting en verkeerslessen op scholen. Juist in deze doelgroep vallen veel slachtoffers door het niet - of verkeerd gebruik - van fietsverlichting. Alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs ontvingen een lesbrief fietsverlichting en alle scholieren werden uitgenodigd mee te doen met de grote prijsvraag Arrive Alive! Binnen deze prijsvraag maakten scholieren een filmpje of foto over de (on)zichtbaarheid van de fiets in het donker.

In een voorselectie zijn 4 scholen genomineerd om hun foto of filmpje in het Safety Experience Center in het Autotron Rosmalen ten overstaan van een vakkundige jury aan te prijzen. Landelijk verkeersofficier Koos Spee treedt op als juryvoorzitter. De genomineerde scholen zijn:


1. Basisschool St. Agnes, groep 5-6, Dongevaart, gemeente Dongen
2. SBO Burg. van der Pustraat, klas 3 en 4, Geldrop, gemeente Geldrop-Mierlo
3. Basisschool Matthias, groep 8, Oploo, gemeente St. Anthonis
4. Basisschool De Troubadour, klas 8B, Rosmalen, gemeente 's-Hertogenbosch

Naast Koos Spee zitten in de jury vertegenwoordigers van Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de politie. In aanwezigheid van 200 klasgenoten en andere genodigden zal de jury in de beste Idols-traditie de nodige 'kritische' vragen stellen aan de makers van de filmpjes en de foto's. De winnende school ontvangt een cheque van 500 euro. Bovendien mag de hele klas naar een workshop 'nieuws maken' bij het Nederlands Instituut voor Beeld te Hilversum. Na de juryuitslag genieten alle aanwezigen nog van spectaculaire demonstraties op het circuit van het Experience Center Rosmalen.

De prijsvraag Arrive Alive! is onderdeel van de Brabantbrede fietsverlichtingsactie. Binnen deze actie werken alle 68 gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en de provincie Noord-Brabant samen. Ook sluit de prijsvraag naadloos aan bij de landelijke campagne 'Val op, daar kun je mee thuis komen' en is de prijsvraag als project 'BVL-goedgekeurd' voor scholen in het voortgezet- en basisonderwijs.