Gemeente Geldermalsen

Adviesorgaan Individuele Voorzieningen

22 januari 2008 - Wethouder Gradisen installeert nieuw Adviesorgaan Individuele Voorzieningen Wmo op donderdag 24 januari om 20.00 uur de negen leden van het nieuwe adviesorgaan individuele voorzieningen. Het nieuwe adviesorgaan staat borg voor de cliëntenparticipatie bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De installatie vindt plaats in het gemeentehuis aan het begin van de eerste vergadering van het Adviesorgaan Individuele Voorzieningen.

Geldermalsen en participatie
De gemeente Geldermalsen vindt het belangrijk dat burgers meedenken over gemeentelijk beleid. Burgerparticipatie vormt bovendien een belangrijk onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Geldermalsen onderscheidt daarbij twee vormen van burgerparticipatie: cliëntparticipatie voor individuele voorzieningen en participatie door burgers breed via een later in te voeren burgerpanel.

Cliëntparticipatie
Voor de cliëntparticipatie is er nu het Adviesorgaan met leden die verschillende Wmo-doelgroepen vertegenwoordigen. Wmo-doelgroepen bestaan uit mensen met een beperking van lichamelijke, verstandelijke of psychische aard en chronisch zieken. De leden worden benoemd voor 4 jaar.

Gevraagd en ongevraagd advies
De adviesraad geeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd advies. De belangrijkste onderwerpen zijn de verordening en het besluit maatschappelijke ondersteuning en de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente bij individuele voorzieningen. De raad kiest uit haar midden een voorzitter en wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris.

Achtergrond
Doel van de Wmo is dat iedere burger kan deelnemen aan de samenleving. De gemeente ondersteunt burgers die dat niet kunnen. Dit kan bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk , huishoudelijke hulp of het verstrekken van voorzieningen (zoals een rolstoel of een scootmobiel).