Gemeente Winschoten


Primeur in Nederland: Uitreiking certificaten cursus toegankelijkheid

Als eerste in Nederland krijgen de leden van de werkgroep toegankelijkheid van het Platform Gehandicapten Winschoten (PGW) het certificaat voor het afronden van de cursus toegankelijkheid. Het certificaat wordt op donderdag 24 januari 2008 door wethouder mevrouw D. van den Bergh uitgereikt in de raadzaal van het stadhuis. Winschoten heeft hiermee opnieuw een voortrekkersrol op het gebied van mensen met een functiebeperking in de samenleving. Eerder was de gemeente al pilot gemeente van Agenda 22.
Cursus Toegankelijkheid
De werkgroepleden krijgen het certificaat voor het afronden van de cursus Toegankelijkheid, ontwikkeld door de VCP (Versterking Cliënten Positie. Een landelijke organisatie die onderdeel is van de chronisch zieken en gehandicaptenraad.)
Door de cursus toegankelijkheid zijn de cursisten uitgerust met kennis die hen in staat stelt gebouwen en de openbare ruimte op toegankelijkheid te toetsen. Zij kunnen vervolgens hierover een advies geven. . Dit advies is echter geen technisch bouwkundig advies omdat de gecertificeerde niet opgeleid zijn tot bouwkundigen. Toegankelijkheid geldt in eerste instantie voor mensen met een functiebeperking, maar dit is bijvoorbeeld ook in het belang van mensen met een kinderwagen.

Toegankelijkheid is een belangrijk onderdeel van de zogenaamde 'inclusieve samenleving' een samenleving waaraan iedereen deel kan nemen. De 'inclusieve samenleving' is een van de belangrijkste peilers onder Agenda 22. Agenda 22 is door de gemeente Winschoten aangenomen.

Het belang van de werkgroep toegankelijkheid heeft ook een belangrijke functie in het kader van advisering van de Wmo Raad. Nu al heeft de werkgroep haar kennis in kunnen zetten bij de advisering van de Wmo Raad bij de behandeling van een gemeentelijke nota.