Gemeente Bodegraven

Uitreiking certificaten aan inburgeraars Midden-Holland

Inburgeraars uit twaalf Midden-Holland gemeenten ontvangen op donderdag 24 januari aanstaande een certificaat inburgering oudkomers. Het gaat om in totaal vijftig oudkomers. Daarnaast ontvangen negen nieuwkomers een inburgeringscertificaat. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis van Waddinxveen.

Duaal traject

Het certificaat vormt een belangrijke stap in het inburgeringsproces. De deelnemers, het grootste deel op vrijwillige basis, hebben gedurende een jaar taallessen gevolgd en kennis opgedaan over de Nederlandse samenleving. Zij hebben een duaal traject gevolgd, waarbij taallessen worden gecombineerd met opvoedingsondersteuning/ gezondheidsvoorlichting, werk, stage of sociale activering.

De inburgeraars hebben de opleiding gevolgd bij ID College Gouda of Elycio Talen samen met Stichting Integratie & Werkaanbod. Tijdens het gehele traject zijn zij begeleid door VluchtelingenWerk Zuid-Holland Midden en getoetst door Acceptus. Na het behalen van het certificaat kunnen zij hun basisvaardigheden Nederlands verder verbeteren op school. Sommige inburgeraars hebben al een baan of doen vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld op de school van hun kinderen. Het volgen van een inburgeringstraject maakt een snellere integratie mogelijk.

Uitvoering Wet inburgering

De Wet inburgering (Wi) regelt vanaf 1 januari 2007 de inburgering van mensen die in Nederland willen en mogen wonen. Vanaf die datum werkt een groot deel van de Midden-Holland gemeenten samen in de uitvoering van de Wi. In 2007 zijn 494 mogelijke inburgeringsplichtingen opgeroepen voor een intakegesprek, 107 daarvan zijn aangemeld voor een inburgeringstraject. Voor een groot aantal Midden-Holland gemeenten is het voor het eerst dat zij een (gezamenlijke) uitreiking van inburgeringscertificaten organiseren.