Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Do 24 jan Computer kan kinderen helpen beter te leren spellen 15:30 uur Drs. M.A.E. van Huijgevoort (Sociale Wetenschappen)
Titel proefschrift: Learning to write in an interactive computer environment
Promotor: Prof. dr. L. Verhoeven
Copromotor: Mw. prof. dr. A.M.T. Bosman

E-mail: huygevoort@pwo.ru.nl
De computer kan een goed hulpmiddel zijn bij het leren spellen en schrijven op de basisschool. Vooral door het maken van spellingoefeningen op de computer gaan kinderen beter spellen. Martijn van Huygevoort onderzocht de inzet van de computer bij een taalmethode die uitgaat van het schrijven van verhalen bij kinderen in groep 3 en 4 van de basisschool. Hij vergeleek het proces van het schrijven met de hand met dat van het schrijven op de computer. Getypte verhalen kregen een gelijke of soms iets betere beoordeling dan de geschreven verhalen. Conclusie: simpelweg het bezig zijn met teksten, of dat nu op de computer is of met pen en papier, verbetert de vaardigheden. Het typen op de computer is voor jonge kinderen aanvankelijk extra belastend. Daarnaast blijkt feedback van wezenlijk belang voor de verbetering van de schriftelijke taalvaardigheid, hoewel kinderen ook zonder enige vorm van feedback verbetering laten zien. Martijn van Huygevoort (Leidschendam, 1973) studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit. Zijn promotie is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute. Hij is thans in opleiding tot verkeersvlieger in Skrydstrup, Denemarken.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda