Gemeente Rotterdam

Nr. 14

24 januari 2008

150 verloederde panden op prominente locaties binnen twee jaar aangepakt

Rotterdam start 'Rotte Tanden'-aanpak

Rotterdam pakt binnen twee jaar 150 ernstig verwaarloosde panden die zich bevinden aan een doorgaande weg of op een strategische plek in een woonwijk aan. Het gaat om de 'Rotte Tanden' in een verder 'gezond gebit'. "Één ernstig verloederd pand kan een negatieve uistraling hebben op de hele straat. Dit is een doorn in het oog voor omwonenden en bovendien een slecht visitekaartje voor de stad " aldus wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening). Om dit probleem aan te pakken wil de wethouder de eigenaren van deze beeldbepalende woningen aanschrijven. Zij worden hierin verzocht de woningen op te knappen. Indien dit niet binnen de gestelde termijn gebeurt, wordt het pand door de gemeente opgeknapt. De kosten worden dan verhaald op de eigenaar.

Selectie van panden

In overleg met de deelgemeenten en de Centrumraad is een top 150 samengesteld van panden die aangemerkt kunnen worden als 'Rotte Tanden'. Hierbij zijn de volgende criteria toegepast:


-het pand is gesitueerd aan een doorgaande weg en/of op een strategische plek in een woonwijk;


-het pand heeft (grotendeels) een woonfunctie;


-het pand is ernstig verwaarloosd en detoneert binnen de omgeving;


-het pand zit niet in een lopende aanpak voor hot spots of herstructurering.

De 150 panden moeten nog deze collegeperiode in een verbetertraject zijn geplaatst.

Werkwijze

De gemeente stelt in eerste instantie de gebreken van een pand vast. Op basis hiervan volgt overleg met de eigenaar. Daarna verstuurt de gemeente een officiële aanschrijving met het verzoek tot het verhelpen van de gebreken. Indien de eigenaar niet meewerkt binnen de gestelde termijn, wordt het pand door de gemeente opgeknapt. De kosten worden dan verhaald op de eigenaar. De gemeente kan ook overgaan tot een dwangsom of op grond van de Woningwet een onteigeningsprocedure starten.

De 'Rotte Tanden' liggen verspreid door heel Rotterdam. De aanpak is van start gegaan op de Polderlaan en Stieltjessstraat. Vanaf nu worden maandelijks een aantal panden in een verbetertraject geplaatst. De panden die in de 'Rotte Tanden'-aanpak zitten staan op de website www.wonen.rotterdam.nl

De 'Rotte Tanden'-aanpak sluit aan bij het programma bestaande woningvoorraad. De ambitie om een aantrekkelijke woonstad te worden en te blijven staat hierin centraal. Eén van de belangrijkste opgaven in het programma is het verbeteren van 5.000 particuliere woningen en 4.500 corporatiewoningen. Daarnaast zet de gemeente fors in op het activeren van slecht functionerende Verenigingen van Eigenaren om het onderhoud van particuliere woningen te verbeteren.

Noot voor de redactie (