Stichting Bouw Research

Richtlijn moet zorgen voor collectieve aanpak van onveilige gevels

Terug Stuur door Archief Print
Om problemen met de veiligheid van gevels en glazen overkappingen in de toekomst te voorkomen, gaat SBR samen met een aantal stakeholders een richtlijn uitbrengen. Aanleiding zijn de uitkomsten van een VROM-Inspectierapport dat in november is aangeboden aan de Tweede Kamer. VROM Inspectie juicht het SBR-initiatief toe.

"Via het opstellen van een richtlijn krijgen de stakeholders de kans om collectief, op efficiënte wijze de door VROM Inspectie geconstateerde gebreken aan te pakken", aldus SBR. Eind februari wil SBR haar plannen met de stakeholders bespreken en vaststellen. Ook de financiering komt dan aan de orde. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan deze bespreking bij Wim Verburg, w.verburg@sbr.nl.

Vooral oudere gebouwen lopen risico
Gemeenten moeten eigenaren van oude gebouwen aansporen om de veiligheid van hun gevels te onderzoeken. Vooral bij flats met gemetselde gevels en hoogbouw van voor 1980 kan de gevel bezwijken. Dit schreef VROM-Inspectie in het rapport dat minister Vogelaar op 5 november 2007 aan de Kamer heeft gestuurd.

VROM-Inspectie roept gemeenten op om gebouweigenaren gevaarlijke gevels te laten renoveren. Gemeenten moeten er wettelijk op toezien dat gebouwen veilig zijn. In 2006 onderzocht de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de veiligheid van gevelbekleding na een aantal incidenten. Zo vielen in mei 2005 zware gevelplaten van het Hilton hotel in Rotterdam. In juli 2006 stortte een glasplaat uit het dak van een winkelcentrum in Leidschendam.

De VROM-Inspectie onderzocht 18 incidenten om meer inzicht te krijgen en concrete maatregelen op te kunnen stellen om de veiligheid te verbeteren. Volgens het rapport zijn de oorzaken van de incidenten divers. Nieuwe gebouwen met onveilige gevels blijken vaak onzorgvuldig ontworpen of de bouw ervan is gebrekkig uitgevoerd. Ook zijn niet de meest veilige materialen toegepast. Bij incidenten met oudere gebouwen bleken de gevels vaak aan het eind van hun levensduur. donderdag 24 januari 2008