Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 januari 2008

Vragen van de leden Smeets en Heerts (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en minister van Justitie

over oplichting en faillissementsfraude met behulp van het Handelsregister


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over zogenaamde ondernemers die in hoofdzaak slechts schulden aangaan, die ze vervolgens nooit betalen, waarmee echte ondernemers en consumenten voor honderdduizenden euro's benadeeld worden? {1}


2. Hoe kan het zo zijn dat deze pseudo-ondernemers steeds weer nieuwe bedrijven kunnen inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel?


3. Deelt u de mening dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, met bijbehorend officieel nummer, een zekere betrouwbaarheid en kredietwaardigheid suggereert, waardoor ondernemers steeds diensten en goederen leveren aan de pseudo-ondernemers?


4. Hoe kunt u bevorderen dat pseudo-ondernemers die bovengenoemde handelwijze volgen, niet meer ingeschreven zullen worden in het Handelsregister?


5. Kunt u overwegen om een zwarte lijst in te voeren, met daarop een lijst van personen die zich om die reden niet meer kunnen inschrijven?


6. Is hiervoor een wijziging van de Wet op het Handelsregister noodzakelijk? Zo ja, wanneer kunt u deze wijziging bij de Tweede Kamer indienen?


7. Wat is de stand van zaken bij de algemene aanpak van faillissementsfraude? Hoe staat het met de implementatie van de in 2004 aangekondigde maatregelen, zoals het bestuursverbod, de verbetering van het toezicht op vennootschappen, verbetering van de mogelijkheden voor de curator om tegoeden en boedelbestanddelen te achterhalen en het aanpakken van de handel in lege BV's?


8. Hoe komt het dat iemand die persoonlijk failliet is gegaan, toch bestuurslid kan worden bij meerdere vennootschappen, en nu verdacht wordt van faillissementsfraude? {2}


9. Is het juist dat dit zelfs gebeurd is met toestemming van de curator? Kunt u met wetgeving komen om ook hier te komen met een bestuursverbod?


10. Is het juist dat wel het paspoort kan worden ingenomen, maar niet de identiteitskaart, zodat iemand alsnog naar het buitenland zou kunnen vluchten? Kunt u met wetgeving komen om ook de identiteitskaart in te kunnen nemen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} TROS Opgelicht!, 22 januari 2008
{2} FD, "Faillissementswet bevat voor oplichters aantrekkelijke mazen", 23 januari 2008