Provincie Overijssel

Provincie traint vroeg signaleren van kinderproblemen

Gedeputeerde Ranter vroeg aandacht voor vroege signalering in de jeugdzorg tijdens zijn openingstoes[praak vanochtend.

Met ingang van 2008 krijgen circa 4000 à 5000 beroepsbeoefenaren in de kinderopvang, bij peuterspeelzalen en in het basisonderwijs een training vroegsignalering. Hierdoor beschikken zij over deskundigheid om in een vroeg stadium te kunnen signaleren wanneer er sprake is van probleemontwikkeling bij het kind en om dit bespreekbaar te maken met de ouders of andere opvoeders. Daarnaast leren zij op welke wijze zij zonodig kunnen verwijzen en naar welke hulpverleningsinstellingen. In de jaren 2009 en 2010 volgen mogelijk overige beroepsbeoefenaren die buiten de zorg met kinderen en jongeren werken (o.a. jeugdwelzijnswerk, MBO en thuiszorg). Daarover besluiten Provinciale Staten in een later stadium. De aftrap voor het project vroegsignaleren is vanochtend in het provinciehuis.

In 2007 hebben de gezamenlijke GGD-en (Twente, IJssel-Vecht en Gelre-IJssel) in opdracht van de provincie Overijssel een training Vroegsignalering ontwikkeld. De training is opgebouwd uit een basistraining die al jaren met succes in de stadsregio Rotterdam wordt gegeven. Daarnaast is gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de Overijsselse trainers die aansluiten bij de praktijk in Overijssel.

De trainingen worden gegeven door een trainerspool, die zelf is getraind door mensen van `Opvoedingsondersteuning Stadsregio Rotterdam' vanuit het principe `Train de trainers'. In het `Overijssel model' wordt informatie verstrekt over het pedagogisch programma Triple P. Effectonderzoek na enkele proeftrainingen in Dalfsen, Oldenzaal en Losser laat zien dat de deelnemers erg tevreden zijn over de uitvoering van het preventieproject en vooral over de begeleiding en het naslagwerk.

Voor de uitvoering van het trainingsprogramma hebben Provinciale Staten uit de Dynamische Investeringsagenda (DIA), onderdeel sociale infrastructuur, voor 2007 en 2008 in totaal EUR 1.000.000,-- beschikbaar gesteld. Hierdoor kan de provincie Overijssel de eerste trainingen kosteloos aanbieden. Na deze eerste trainingen moeten alle organisaties het nut van de trainingen zelf inzien en vervolgtrainingen voor nieuwe medewerkers ook zelf bekostigen.

Het thema `Vroegsignalering' is één van de speerpunten van de provincie Overijssel uit het Actieprogramma Jeugdbeleid Jeugdzorg 2005-2008. Ook in het nieuwe provinciale meerjarenprogramma jeugd 2008-2011 `Nieuwe Bezems' is preventie één van de hoofdpijlers. Naast het verbeteren van de bestaande jeugdzorg investeert de provincie ook steeds meer in preventie en vroegsignalering. Het tijdig signaleren van deze problemen en het bieden van de nodige ondersteuning, hulp of zorg aan kinderen, jongeren en hun ouders kan vaak voorkómen dat er onnodig menselijk leed ontstaat.