Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, uitgave 2008 nummer 1 is uit.

24/01/2008

Lochem, 24 januari 2008

Met onder andere de volgende onderwerpen:

Andalusiërs bruinen onder Spaanse zon
De Andalusiër doet de harten van menig menner sneller kloppen. Toch kom je dit hoogedele paard in de aangespannen wedstrijdsport nauwelijks tegen. Is de barokke Andalusiër, zoals men in wedstrijdkringen fluistert, inderdaad mooi, maar ongeschikt voor het moderne mennen? Of staat het moderne Andalusische paard wel degelijk zijn mannetje op het wedstrijdterrein? MenSport bezocht de vooraanstaande Spaanse fokkersfamilie Pereto en liet zich uitgebreid informeren. Tekst & foto's: Meike Merks

`Die bok was weer zo kijkerig'
Mijn paard weigerde door die waterhindernis heen te gaan om me te pesten! Die bok was weer zo kijkerig! Mijn pony heeft maar één hobby: eten! Mijn paard is besmet door een andere luchtzuiger op stal! Behoren deze uitspraken ook tot jouw vocabulaire? Dan is het de hoogste tijd om je grondig te verdiepen in het fenomeen paard. Margriet Markerink maakte een tweeluik over het bewust kiezen voor het welzijn van je paard. In deze uitgave van MenSport treft u het eerste deel, waarin onder andere het karakter en de huisvesting van het paard aan bod komen.

Sleutelwoord is stabiliteit
Als er iemand het spreekwoord `vakmanschap is meesterschap' op het lijf is geschreven, dan is het wel de Brabantse rijtuigbouwer Henk Verdonschot. Dankzij zijn enorme kennis van paarden, materialen en techniek, creëert hij samen met zijn broer Frits perfect uitgebalanceerde en stabiele hoogstandjes op rijtuiggebied. Meike Merks bezocht deze oer-Hollandse rijtuigbouwer, die alleen wagens op bestelling bouwt.

Op en top beschermd tegen overvallen
Bij de constructie van de Pruisische postkar, die was bestemd voor het vervoer van poststukken en pakketten tussen de postkantoren onderling, werd bijzondere aandacht besteed aan de bescherming van de zendingen. Frits van Solt beschreef deze knalgele Pruisische postkar, een replica die vorig jaar één van de blikvangers was tijdens de Kastelentocht in Doorn.

Organiseren zit me in de genen
Gijs Apeldoorn is hippisch organisator en bestuurder in hart en nieren. Onder het motto: `Als ik vind dat iets de moeite waard is en niemand pakt het op, dan doe ik het,' gaf en geeft hij diverse hippische en agrarische evenementen handen en voeten. Eveline van Harskamp bezocht de `Ridder uit Leusden' en schetste voor MenSport zijn portret.

Breng gevoel in je handen
De handen vormen een belangrijk verbindingsmiddel van de menner met het paard.
Door middel van de leidsel moet je als het ware de lagen van de paardenmond in je pink kunnen voelen, waardoor je fijne, gevoelige hulpen kunt geven. Je moet je ervoor open willen stellen, dat gevoel tot in detail te kunnen ervaren. Wanneer je echter aan de leidsels gaat trekken, druk je de gevoeligheid van het beenvlies op de lagen dood. Die lagen worden op den duur ruw en je zult het paard dus niet meer die fijne nuances kunnen geven. Dit punt zou veel en veel meer aandacht moeten krijgen van de instructeurs dan we nu zien, in de dressuur, de springsport en bij het mennen. Jan Maiburg beschrijft wat er gebeurt als het paard de menner wil begrijpen.

MenSport richt eretribune in
Wanneer in de eerste week van september op het Landgoed Marienwaerdt te Beesd het Wereldkampioenschap Vierspannen wordt gehouden, zal een gedeelte van de daar opgestelde grote tribune direct aan de piste zijn ingericht voor acht speciale gasten. Op deze Eretribune komen zeven mensen van formaat uit de Nederlandse en Belgische vierspanwereld. Wie dat zijn? Dat mag u als MenSportlezer bepalen. En hoe zit het dan met die achtste plek? Wel, die verloten we onder iedereen die meedoet aan deze grootse verkiezing van Mensport VIP's 2008!

Spaar de paardenhuid
Schoft- en borstbeschermers, bontjes voor om de singel en om de neus- en staartriem, pees- en beenbeschermers, strijklappen en bandages, het is zo gek niet te bedenken of het is te koop in alle soorten, maten materialen en kleuren. Maar zijn ze ook echt nodig en zo ja, wanneer? En hoe weet de beginnende menner of wat hij koopt ook goed is en of hij het gekochte product op de juiste manier gebruikt? Marlies Reerink ging op onderzoek uit.

Geef koning Winter een warm onthaal
Paarden en pony's hebben het niet snel koud; pas bij temperaturen die lager liggen dan 0 ºC voelen ze zich onprettig. Ze kunnen dan ook probleemloos het hele jaar door buiten lopen, ook 's nachts, mits ze een tochtvrije schuilplek uit de wind hebben en het management erop is aangepast.

Rijden in Winterwonderland
Niets is mooier dan er met paard en wagen op uit trekken in een wit besneeuwd winterlandschap, maar zo'n rit vraagt wel om enige voorbereiding. Natuurlijk ben je als menner lekker warm aangekleed, maar ook het paard moet op de rit worden voorbereid.