Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Pink Panthers van Mr. Baarsschool winnen periodeprijs Toen en Nu

Leerlingen van groep 7/8a zijn de winnaars van de digitale lesbrief Toen en Nu, thema Bestuur.

Leerlingen van groep 7/8a, de Pink Panthers, van de Mr. Baarsschool zijn de winnaars van de digitale lesbrief Toen en Nu, thema Bestuur. De lesbrief over de geschiedenis van IJsselmonde is bestemd voor de hoogste groepen van de IJsselmondse basisscholen. Morgen, woensdag 23 januari, 11.00 uur is de prijsuitreiking op de school aan de Koninginneweg. Juryvoorzitter en dagelijks bestuurder Nurten Karisli heeft een gezonde traktatie (de Mr. Baarsschool is een Lekker Fit school) voor de hele school en een leuke verrassing.

De deelraad heeft besloten om een digitale lesbrief voor IJsselmondse scholieren uit te laten brengen over de geschiedenis van IJsselmonde. Na overleg met de scholen, die over het algemeen zeer positief reageerden op een digitale lesbrief over de histor ie, is gekozen voor een website (www.ijsselmondetoenennu.nl) met een frisse en vrolijke uitstraling die wordt gekoppeld aan een quiz. De quizvragen voor het basisonderwijs zijn slechts toegankelijk voor de scholen met gebruikmaking van een password.

De 2e quizperiode ging over het thema Bestuur. Er waren 9 vragen te beantwoorden en twee opdrachten: interview iemand die in IJsselmonde woonde toen het nog een zelfstandig dorp was en maak een werkstuk over het leven in die tijd. De inzendingen zijn gisteren beoordeeld door een vakkundige jury die bestaat uit vertegenwoordigers van het Streekarchief Eiland IJsselmonde, de Stichting Paardenmarkt, de deelraad en het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde. De jury heeft unaniem gekozen voor de inzending van groep 7/8a van de Meester Baarsschool, ook wel de Pink Panthers genoemd. Deze groep heeft ook de 1e quizperiode gewonnen.

Motivatie jury
De jury heeft alle inzendingen bekeken en gekeken of alle vragen zijn beantwoord en opdrachten zijn gedaan. Ook heeft de jury gekeken naar originaliteit en creativiteit.
Geen van de scholen heeft alle vragen goed beantwoord, dus is er gekeken naar creativiteit en originaliteit van de fysieke opdrachten. De inzending van groep 7/8a van de Meester Baarschool voldoet hieraan. Er is veel tijd in de opdrachten geïnvesteerd en er is duidelijk samengewerkt; in het nawoord van het werkstuk is te lezen dat kinderen in hun vrije tijd, inclusief woensdagmiddag, hard gewerkt hebben aan het interview en het werkstuk. Ook was de jury onder de indruk van het interview van Daan en Lorenzo van Meester Baars TV. Op een leuke en spontane manier interviewden zij de oma van Daan.

Periodewinnaars en jaarwinnaar
In de loop van het schooljaar worden nog drie themas (respectievelijk Visserij en Water - Bouwen en Wonen - Vier 5 mei) met bijbehorende quizvragen aan de orde gesteld. De vragen en opdrachten van een thema moeten binnen een bepaalde periode worden ingestuurd. Aan het einde van elke periode wordt er door een deskundige jury een periodewinnaar bekend gemaakt. En aan het einde van het schooljaar wordt de klas bekend gemaakt die de jaarprijs krijgt toegekend. Naast roem krijgen de winnende scholen per periode en aan het einde van het jaar leuke prijsjes. En de jaarwinnaar krijgt ook een wisselbeker. Mocht een klas een thema/periode overslaan door omstandigheden, dan blijft altijd de kans aanwezig om als jaarwinnaar uit de bus te komen. De invulling van de themas op de website is over het algemeen voldoende om de vragen te kunnen beantwoorden. Soms kan het ook nodig zijn om aanvullende informatie na te zoeken elders op het internet, zoals bijvoorbeeld op de populaire site Wikipedia.