Dienstenbond CNV

Nieuws

24 januari 2008

Nog geen cao Technische Groothandel: nieuw voorstel werktijdenregeling

Door: Jeroen Warnaar

Werkgevers in de Technische Groothandel en CNV Dienstenbond hebben nog geen akkoord kunnen bereiken over een nieuwe CAO. Op het gebied van de loonvraag zijn stappen gemaakt, maar een nieuw voorstel voor een nieuwe werktijdenregeling vertraagt de onderhandelingen en moet eerst worden bestudeerd.

Op woensdag 16 januari hebben opnieuw onderhandelingen plaatsgevonden over een nieuwe CAO Technische Groothandel. Van tevoren leek het erop dat op die dag duidelijk zou worden of we er wel of niet uit zouden kunnen komen. Echter doordat werkgevers pas op dinsdag 15 januari met een nieuw voorstel kwamen voor een nieuwe werktijdenregeling en er niet of nauwelijks tijd was deze zorgvuldig en met (kader)leden te bestuderen, hebben we moeten besluiten een nieuwe datum af te spreken waarop we er alsnog proberen uit te komen.

Waar gaat het om?
Werkgevers willen de huidige artikelen 36 (basisregeling werktijdenregeling) en 37 (uitgebreidere werktijdenregeling met algemene compensatie) in elkaar schuiven. Daarvoor hebben werkgevers op 15 januari een nieuwe voorstel gedaan. Gevolg van het voorstel van werkgevers is dat meer uren zonder toeslag gewerkt zou kunnen gaan worden (tussen 6.00 en 20.00 uur geen toeslag) zonder dat daar een compensatie tegenover staat. Daarbij geven werkgevers aan dat dit alleen geldt voor de nieuwe medewerkers en niet voor medewerkers die op 31 december 2007 in dienst waren. Alleen nieuwe medewerkers zouden dus met deze verslechtering te maken krijgen. Dit zou echter wel voor sommige nieuwe medewerkers kunnen betekenen dat ze 6% tot 13% minder gaan verdienen dan hun collega's die op 31 december 2007 in dienst waren.

Wat vindt CNV Dienstenbond?
CNV Dienstenbond kan het voorstel alleen plaatsen in het kader van een door te voeren bezuiniging op de arbeidsvoorwaarden. Het voordeel zit er met name in dat nieuwe mensen tussen 6.00 en 7.00 uur en 18.00 en 20.00 uur goedkoper kunnen worden ingezet. Hiervan zijn wij geen voorstander en hiertoe is wat ons betreft ook geen noodzaak. Probleem is echter dat werkgevers geen CAO lijken te willen afspreken zonder een afspraak over verruiming van de werktijdenregeling. Als dan gekeken wordt wie er worden geraakt, lijken dat op korte termijn niet de huidige werknemers te zijn. Anderzijds wordt het niveau van de CAO voor nieuwe werknemers wel verlaagd. Op langere termijn kan dat ook tegen de medewerkers van voor 31 december 2007 gaan werken, omdat de werkgever beschikt over goedkopere medewerkers en de groep van voor 2008 bestempelt kan gaan worden als de "dure groep" met alle gevolgen van dien. Daarom is dit een lastige afweging waarover CNV Dienstenbond graag uw mening hoort. Dit kan via bijgaand reactieformulier of via daarop vermeld e-mailadres.

Waar staan we verder?
De tussenstand op belangrijke punten in de onderhandelingen ziet er als volgt uit:

· Looptijd: werkgevers willen een CAO van 27 maanden, maar dit is afhankelijk van de vraag of we het inhoudelijk eens worden over de daarbij horende loonsverhoging;


· Loonsverhoging: werkgevers hebben goed geluisterd naar wat wij de vorige keer hebben aangegeven en zijn met een nieuw loonbod gekomen:
1 april 2008: 3,25%

1 januari 2009: 2,75%

1 januari 2010: 0,5%
Daarmee zijn we er nog niet uit, maar zijn wel stappen gezet. We hebben aangegeven dat de laatste loonsverhoging een paar maanden eerder moet plaatsvinden en wat ons betreft 1% zou moeten zijn.
· Er gaat een commissie aan de slag met leeftijdsbewust personeelsbeleid. Daarin worden onderwerpen die door CNV Dienstenbond aan de orde zijn gesteld meegenomen, zoals aandacht voor oudere werknemers, het vergroten van arbeidsparticipatie, opleiding en factoren die plezier in het werk kunnen vergroten;
· Overwerk: CNV Dienstenbond heeft speciaal aandacht gevraagd voor medewerkers in functiegroep V en VI die regelmatig over werken en geen overwerktoeslag krijgen, maar 3 extra vrije dagen. De regeling blijft bestaan, maar alleen voor incidenteel overwerkt. Regelmatig overwerk dient gewoon met toeslag te worden vergoed of meegenomen te worden in de tijd-voor-tijd regeling;

· Pensioen: er komt een studie naar de bestaande pensioenproblematiek in de branche door het ontbreken van de bedrijfstakpensioenfonds;
· Werkgevers zijn bereid een bijdragen te leven aan een internationaal project van de vakbonden;

· Werkgevers zijn bereid vakbondscontributie fiscaal aftrekbaar te maken, waardoor vakbondslidmaatschap wordt gestimuleerd (lagere netto contributie);

· Er gaat gewerkt worden aan het leesbaarder maken van de CAO. U moet zich realiseren dat dit een tussenstand is, waar pas definitief afspraken over kunnen worden gemaakt in een CAO als we het over alle onderwerpen een zijn.

Graag dus uw reactie op de voorgestelde werktijdenregeling en eventueel op andere punten. CNV Dienstenbond zal hierover ook in overleg gaan me de kaderleden. Op dinsdag 19 februari praten we verder met werkgevers. Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5651052 of e-mail:
j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).