Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

"Dit jaar ruim 7 ton van provincie Zuid-Holland in strijd tegen laaggeletterdheid"

Gedeputeerde Van Engelshoven-Huls opent drie Makkelijk Lezen Pleinen in basisbibliotheek Spijkenisse

"Lezen betekent ontspanning, kennismaken met andere personen en zienswijzen en ... deelname aan onze samenleving. Voor 1 op de 10 mensen gaat daat niet op: zij zijn laaggeletterd. De provincie Zuid-Holland wil dat ook zíj gaan lezen en schrijven, en daardoor beter gaan functioneren in hun werk en in de samenleving. Daarom zetten wij dit jaar meer dan 700.000 euro in tegen laaggeletterdheid." Deze woorden sprak gedeputeerde Van Engelshoven-Huls dinsdag 22 januari bij de opening van drie Makkelijk Lezen Pleinen in de basisbibliotheek Spijkenisse.

Spijkenisse is een goed voorbeeld van de rol die bibliotheken kunnen spelen in de strijd tegen laaggeletterdheid. Het is één van de 95 bibliotheekvestigingen in de provincie die het afgelopen jaar één of meer Makkelijk Lezen Pleinen heeft ingericht.

Speciale punten voor laaggeletterde kinderen, jongeren en volwassenen In de helft van de Zuid-Hollandse bibliotheken kunnen mensen nu terecht voor leesboeken en kranten in makkelijk Nederlands, strips, dvd's met boekverfilmingen, luisterboeken en speciaal lesmateriaal. De boeken staan frontaal zodat de voorkant in één oogopslag te zien is, en er is een computer met speciale software. In Spijkenisse heeft de bibliotheek Makkelijk Lezen Pleinen voor drie verschillende groepen: één voor kinderen van 4 tot 12 (en hun ouders), één voor jongeren tussen 12 en 18, en één voor volwassenen.

Gebruikers naar Makkelijk Lezen Pleinen trekken
"Gelukkig zijn bibliotheken allang geen boekenfabriek meer, maar doen zij mee in de strijd tegen laaggeletterdheid", stelde gedeputeerde Van Engelshoven-Huls. "In het 'aanvalsplan laaggeletterdheid' van Zuid-Holland voor de jaren 2006-2008, hebben we dan ook een rol toebedeeld aan de bibliotheken." Nu er in veel bibliotheken Makkelijk Lezen Pleinen zijn, moet dit jaar vooral het gebruik ervan toenemen. "Netwerkvorming zien wij daarbij als belangrijk instrument. In samenwerking met onder meer Regionale Opleidingscentra, de sociale dienst, ouders en natuurlijk gemeenten kunnen bibliotheken de mensen bereiken om wie het gaat." In de gemeente Spijkenisse zijn dat circa 8.500 laaggeletterden tussen de 16 en 74 jaar.

Meedoen in de maatschappij
"Als je niet kunt lezen en schrijven heeft dat een enorme impact op je persoonlijk leven. Je kunt je eigen kinderen niet voorlezen, en dat mailtje van een familielid in Australië niet begrijpen, of je moet je partner wéér vragen om zo'n lastige brief voor te lezen", schetste gedeputeerde Van Engelshoven-Huls. "Voor de provincie speelt ook mee dat zo veel mogelijk inwoners moeten kunnen meedoen in onze maatschappij. Het is noodzakelijk dat je bijsluiters bij medicijnen begrijpt, je belastingformulieren kunt invullen, verkeersborden kunt ontcijferen. Kortom: lezen... datt gun je iedereen!"

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22