SGP


24 - 01 - 08 | SGP: islamitische kritiek op Wildersfilm is hypocriet

De kritiek vanuit de Arabische landen op de film van Geert Wilders is hypocriet. Dat stelt SGP-kamerlid Van der Staaij in het debat met de regering over de Razeb. Als je ziet wat er dagelijks via verschillende Arabische zenders over de wereld wordt uitgestort aan haat tegen de Joden, Israel, de VS en het westen, dan is de kritiek op het nog te vertonen filmpje van Geert Wilders pure hypocrisie. De SGP vindt dat dit moment moet worden aangegrepen om de Arabische landen en gesprekspartners aan te spreken op de haat die zij zelf zaaien en de opruiing waar ze zelf debet aan zijn. Van der Staaij: "Deze commotie biedt een goede basis voor een inhoudelijk gesprek over de manier waarop bevolkingsgroepen over elkaar spreken. Minister Verhagen moet dit momentum benutten. Over de nog onbekende film van Wilders zei Van der Staaij dat de SGP "bewust provocatieve acties verwerpt."

________________________________________

AO Razeb, 24-1-2008
Van der Staaij, SGP

Servië
Voorzitter. De toekomst van Servië en Kosovo komt prominent op de agenda van de Razeb. In algemene zin merk ik op het toe te juichen, dat de EU haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van Kosovo. De onafhankelijkheid van deze regio is de enige overgebleven oplossing. Gelet op de lopende verkiezingen in Servië, waarin Kosovo een belangrijke rol speelt, blijft dit een heet hangijzer. Niet in de laatste plaats nu ook Rusland zich prominent in de discussie heeft gemengd en zich verzet tegen een onafhankelijk Kosovo. In nauwelijks verhulde bewoordingen is Servië gepaaid met een toekomstig EU-lidmaatschap. Zover is Servië echter bepaald nog niet. Ik denk slechts aan de mensenrechtensituatie en de falende uitlevering van Servische oorlogsmisdadigers. In die zin ben ik dan ook tevreden over de fermheid waarmee de minister hamert op de zogenaamde ICTY-conditionaliteit.

Wildersâ film
Voorzitter. De vooraankondiging van de anti-koranfilm van Wilders houdt de gemoederen bezig. De regering zet zich - nationaal en internationaal â in om moslims en islamitische regimes te bewegen om niet tot gewelddadige reacties te komen. Verwacht de regering deze reacties werkelijk? De premier, en ook verschillende leden van het kabinet, hebben de islam meermalen een vreedzame, tolerante godsdienst genoemd. Is alle zorg dan niet overtrokken?
Voorzitter. We kennen de film niet, maar de SGP-fractie verwerpt bewust provocatieve acties. Dit laat onverlet, dat ik de minister oproep om op een assertieve manier te reageren op de heftige kritiek vanuit Arabische landen en regimes. Wat er dagelijks via verschillende Arabische zenders in de wereld wordt vertoond (Al Jazeera) aan jodenhaat, de demonisering van Israel, het westen, de VS en dergelijke is bepaald niet mals, om het maar voorzichtig te zeggen. Wijst de minister deze regimes op het hypocriete van hun reactie? Nodigt hij hen uit â nu zij zelf de effecten van kwetsende uitzendingen ervaren â om ook zelf te stoppen met haatzaaien en opruiing via de media? Deze commotie biedt een goede basis voor een inhoudelijke gesprek over de manier waarop bevolkingsgroepen over elkaar spreken. Grijpt de minister dit momentum aan?

Israel
Voorzitter. Mijn fractie staat in beginsel positief tegenover de gedachte van minister Verhagen om een bijdrage te leveren aan een internationale troepenmacht die de Palestijnse gebieden in toom houdt na de ondertekening van een vredesakkoord met Israel. Mijn fractie heeft reeds eerder iets dergelijks voorgesteld ten aanzien van het bewaren van rust in de Gazastrook. Een dergelijke vredesmacht zou daar rust en orde moeten brengen en de veiligheid van Israel mede moeten dienen. Zo zou wellicht een einde kunnen worden gemaakt aan het wederzijdse geweld en een periode van afkoeling kunnen ontstaan. Bovendien kan dan serieus werk worden gemaakt van het verbeteren van de welhaast humanitaire crisis in het geïsoleerde Gaza. Is dit ook de richting waarin de minister denkt? In hoeverre en op welke wijze zal hij zijn punt meenemen naar de Raad? Bestaat er binnen de EU draagvlak voor een mogelijke bijdrage aan een troepenmacht?

Dit jaar bestaat de staat Israël 60 jaar. Al eerder heeft mijn fractie erop aangedrongen om juist ook in dit jaar de nauwe Nederlandse betrokkenheid bij de enige serieuze democratie in het Midden-Oosten te onderstrepen en om op positieve wijze aandacht te schenken aan het 60-jarig bestaan van Israel. Heeft de minister daartoe concrete plannen?

Irak
Voorzitter. Tijdens de begroting hebben wij uitvoerig gesproken over de christelijke minderheid in Irak en hun benarde toestand. Ik wil dit debat niet overdoen, maar in de afgelopen maanden is het geweld jegens hen geïntensiveerd. Daarover hebben een aantal Kamerfracties vragen gesteld. Wat doet de minister thans concreet om dit punt te agenderen bij de internationale gremia? Tijdens de begroting is een amendement aangenomen, dat extra geld vrijmaakt voor opvang vluchtelingen. Hoe wordt dit uitgevoerd? Via welke kanalen? (Mag ook schriftelijk concreet beantwoord worden.)

Iran
Voorzitter. Mijn fractie heeft meermalen gehamerd op economische sancties richting Iran. Daar lijkt inmiddels vanuit onverwachte hoek schot in te komen, nu vanuit Iran is gedreigd de betrekkingen met Nederland te verbreken indien de Wilders-film wordt uitgezonden. Hoe serieus we dit dreigement ook moeten nemen, in ieder geval vormt het nucleaire programma van Iran wel een serieus probleem. De Veiligheidsraad heeft inmiddels nieuwe sancties afgekondigd. Vanuit de EU wordt slechts voor de zoveelste maal âbezorgdheidâ uitgesproken. Dit wordt toch lachwekkend? Waarom neemt de EU niet haar eigen verantwoordelijkheid tegenover Iran? Dringt de minister daarop aan?

Dank u wel
SGP: islamitische kritiek op Wildersfilm is hypocriet