Provincie Limburg

Persberichten

Provincie wint beroep vernietiging artikel Provinciale Milieuverordening
Raad van State stelt Provincie in het gelijk

De Raad van State heeft Provinciale Staten van Limburg in het gelijk gesteld in hun beroepsprocedure tegen het Koninklijk Besluit tot vernietiging van artikel 5.10 uit de Provinciale Milieuverordening (PMV). Sinds december 2005 bepaalde dit artikel dat lawaaitoestellen, zoals motorzagen, drilboren of hakselaars niet gebruikt mogen worden in aangewezen stiltegebieden. Binnen de grenzen van een gemeente kunnen Burgemeester en Wethouders daar ontheffing voor verlenen. Volgens het Provinciaal bestuur was het besluit van het Rijk een noodgreep achteraf. Deze verbloemde de onvoldoende alertheid van diverse Rijksorganen tijdens de voorbereiding van de Limburgse verordeningswijziging. Ook had het Rijk, na inwerkingtreden van de PMV, gewoon een ontheffing kunnen aanvragen. De Raad van State heeft dit bevestigd.
Deze uitspraak is vooral belangrijk voor de bescherming van alle Limburgse stiltegebieden, aldus gedeputeerde Bert Kersten.

Het PMV-artikel was bedoeld voor alle Limburgse stiltegebieden. Het Rijk oordeelde dat het effect hiervan was, dat de NIMBY-procedure (Not In My Backyard niet in mijn achtertuin) voor de kap van de Schinveldse bossen in de gemeente Onderbanken ten behoeve van de NAVO-basis Geilenkirchen werd doorkruist. Om deze reden vernietigde de Kroon in december 2006, op voorstel van onder andere toenmalig minister Dekker van VROM, het artikel. Het Provinciebestuur vond de motivering van het vernietigingsbesluit van meet af aan gekunsteld. Immers het Rijk heeft op geen enkel moment tijdens de openbare voorbereiding van de verordeningswijziging, de Provincie gewaarschuwd dat het van mening was dat dit het door voormalig minister Dekker genomen NIMBY-besluit tegen de gemeente Onderbanken kon doorkruisen.
Gedeputeerde Kersten: Ik ben ook blij dat we iedereen recht in de ogen kunnen blijven kijken nu de Raad van State heeft bevestigd dat de Provincie de procedure correct gevolgd heeft.

De Raad van State oordeelt dat het NIMBY-besluit zich enkel richtte op vrijstelling van de bestemmingsplannen en niet op besluitvorming op het gebied van milieu. Nu dit achterwege is gebleven had Defensie alsnog ontheffing van de PMV kunnen vragen bij de gemeente Onderbanken. Aangezien het Rijk beide wegen niet benut heeft, kon het vernietingsbesluit geen stand houden.

24-1-2008 10:20