Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 015

datum: 24 januari 2008

Bruidsparen zeer tevreden over trouwen in Amersfoort

Bruidsparen, die in 2007 in Amersfoort trouwden, geven het hele proces rondom hun bruiloft een 8,9 als rapportcijfer. Zij zijn zeer tevreden over onder meer de ontvangst, de ondertrouw, de locatie, het voorgesprek met de trouwambtenaar en de huwelijksvoltrekking. Dat blijkt uit de Huwelijksmonitor van het onafhankelijk onderzoeksbureau Effectory uit Amsterdam.

Over de trouwambtenaar zijn de pasgetrouwde stellen in 2007 het meest tevreden, over het parkeren het minst. Vorig jaar trouwden 547 bruidsparen in Amersfoort en 725 stellen gingen in ondertrouw. 132 echtparen werkten na hun huwelijk mee aan het onderzoek door 25 vragen (anoniem) in te vullen.

Onafhankelijk onderzoek
Amersfoort is de enige gemeente in Nederland die de tevredenheid van bruidsparen vanaf het inplannen van de trouwdatum tot en met de huwelijksplechtigheid onafhankelijk laat onderzoeken. Ook in 2006 en 2001 liet de gemeente de Huwelijksmonitor uitvoeren door Effectory. In 2006 gaven de bruidsparen een 8,7, in 2001 was dit een 8,4.

Steeds verder verbeteren
"Het huwelijk is meestal één van de belangrijkste dagen uit iemands leven. Daarom wil de gemeente alles rondom zo'n huwelijk zo goed mogelijk laten verlopen. Wij gebruiken daarom de verbeterpunten en tips van de bruidsparen om de dienstverlening rond de huwelijksplechtigheid verder te verbeteren", aldus wethouder Gerda Eerdmans van dienstverlening. "De trouwkamer voor de eenvoudige (gratis) plechtigheid hebben we mooier gemaakt en de ontvangst bij de receptie van het stadhuis is verbeterd. Ook besteden we meer aandacht aan het aantal mensen dat aanwezig kan zijn in de diverse trouwzalen, zodat daarover geen misverstanden meer ontstaan." Naar aanleiding van de Huwelijskmonitor 2007 wordt de geluidsinstallatie in de trouwzaal verbeterd en krijgen de bruidsparen vooraf uitgebreide informatie thuisgestuurd over trouwen in Amersfoort.

In Amersfoort kunnen aankomende bruidsparen kiezen voor het gratis huwelijk, de eenvoudige of de uitgebreide huwelijksplechtigheid. Meer informatie hierover vindt u op www.amersfoort.nl (Producten en diensten - Burgerzaken).

Informatie: Daphne Boomsma, communicatieadviseur sector Dienstverlening, Informatie en Advies (DIA), telefoon: 033 469 42 27, e-mail: dg.boomsma@amersfoort.nl.

---- --