Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 24-01-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL

JONGEREN DOL OP BEATRIX

De Nederlandse jongeren zijn dol op het koningshuis en op Beatrix. Ze hebben veel vertrouwen in de koningin. De jeugd ziet op dit moment iets liever Willem- Alexander op de troon dan Beatrix. Dit zijn de resultaten van een enquête onder bijna 1500 deelnemers aan Top-X, het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EENVANDAAG.

De koningin krijgt als rapportcijfer een 7,4. De panelleden vinden haar deskundig en aardig. Dat de Nederlandse bevolking belasting betaalt om het koningshuis te financieren stuit op weerstand. Meer dan de helft van de ondervraagden (58 procent) vindt dit 'belachelijk'. Bijna een derde van de deelnemers (30 procent) denkt dat premier Balkenende het staatshoofd is en een kwart meent dat Beatrix geen politieke invloed heeft.

Wat de kleding van de koningin betreft noemt 29 procent die 'mooi en degelijk', 43 procent zegt 'gaat wel' en 22 procent spreekt van 'foeilelijk'. Zoals ook uit andere onderzoeken steeds blijkt, is ook nu prinses Máxima de meest populaire persoon van het koningshuis.

Voor meer informatie: www.top-x.nl