Jonge mannen dé brokkenpiloten in het wegverkeer

24/01/2008 10:51



Verbond Van Verzekeraars



Eén op de vier mannelijke automobilisten tussen de 18 en 20 jaar loopt de kans in het verkeer schade aan derden te veroorzaken. Onder vrouwen in deze leeftijdscategorie is dat één op de acht. Ook de omvang van de schade door een auto-ongeval ligt bij jonge mannen beduidend hoger dan bij vrouwelijke leeftijdgenoten, vooral omdat nogal eens forse letselschade aan personen ontstaat. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde risicostatistiek Personenauto's van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) waarmee het blad Verzekerd! van het Verbond van Verzekeraars vandaag naar buiten komt.

Hoewel het verschil in kans op schade tussen man en vrouw met het ouder worden iets terugloopt, blijven vrouwen een lagere kans houden dan mannen. Vrouwen tussen de 28 en 40 jaar lopen met circa zes procent de minste kans op het veroorzaken van schade, een factor vier minder dan de mannelijke automobilisten tussen de achttien en twintig jaar. Het schadebedrag per ongeval ligt eveneens lager. Waar de jonge mannen gemiddeld bijna vierduizend euro schade per incident veroorzaken, ligt dat bij vrouwen van dezelfde leeftijd op tweeduizend euro. Alleen vrouwelijke automobilisten tussen de 51 en 60 jaar veroorzaken gemiddeld meer schade per incident dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Met zo'n 2.300 euro gemiddeld ligt dat nog steeds beduidend lager dan de gemiddelde schade van de grootste brokkenpiloten op de weg.

Maatschappelijke schade
Bij de inventarisatie door het CVS is uitgegaan van een onderzoeksgroep die jaarlijks ongeveer hetzelfde aantal kilometers rijdt; het verschil tussen man en vrouw laat zich dus níet verklaren door bijvoorbeeld een lager kilometergebruik bij vrouwen. Ook hebben de onderzoekers zich geconcentreerd op automobilisten met uitsluitend een WA-dekking. De genoemde schadebedragen hebben daardoor alléén betrekking op de schade die aan anderen wordt toegebracht - zeg de maatschappelijke schade - en niet op de kosten die men voor de eigen brokken maakt. Dit blijkt uit de schadestatistieken van de afgelopen drie jaren.

Letselschade
Dat jonge mannen niet alleen meer kans maken op een ongeluk, maar vaak ook een zwaardere schade veroorzaken, laat zich vooral verklaren doordat er bij deze ongevallen nogal eens letselschade in het geding is. Het illustreert dat de gevolgen van het roekeloze gedrag van jonge mannen achter het stuur vaak veel verder gaan dan louter blikschade en diep kunnen ingrijpen in het leven van anderen.

Trials
Mede tegen de achtergrond van deze en andere rapportages zijn de verzekeraars in samenwerking met lokale overheden het project Trials gestart, dat zich richt op het verbeteren van de rijveiligheid van jonge automobilisten door een verhoogd risicobewustzijn. Deelnemers kunnen aan een 'Trialsdag' deelnemen. De animo voor deze Trials-dagen - die onder meer plaatsvinden in Drenthe, Friesland, Groningen en Limburg - is groot. Jaarlijks doen honderden jonge chauffeurs aan deze dagen mee. De branie waarmee veel deelnemers aan het programma beginnen, verdwijnt al snel als men toch iets minder veilig en beheerst blijkt te rijden dan van tevoren gedacht. Op zaterdag 26 januari aanstaande vindt de eerste editie van de Trials-dagen in het nieuwe jaar plaats op het TT-circuit in Assen.