Persberichten Eemland zuid, 10.50 uur

Utrecht, 24-01-2008

Inbreker aangehouden

HOOGLAND Na de melding van een getuige werd in de vroege ochtend van donderdag 24 januari een man aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak.

Rond 04.15 uur belde een getuige naar 112 met de mededeling dat hij glasgerinkel bij een woning aan het Kabof hoorde. Agenten gingen met spoed ter plaatse. Terwijl zij op de Bieshaarlaan reden, zagen zij een man op een fiets vanaf het Kabof komen. De man viel op door zijn muts en handschoenen, terwijl het toch zeker niet koud te noemen was.

De agenten controleerden de fietser, een 30-jarige man uit Amersfoort. Hij bekende in de woning aan het Bakof te hebben ingebroken. De verdachte werd aangehouden en in het politiebureau ingesloten. Van de woning was inderdaad een ruit vernield, maar omdat het een leegstaande woning betrof, is er niets weggenomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drugs

AMERSFOORT Op woensdag 23 januari werden twee verdachten aangehouden op verdenking van drugsbezit c.q. -handel.

Rond 15.15 uur zag een agent een mogelijke drugsdeal op de Burgemeester de Widtstraat. Hij controleerde de twee mannen die opgaven 18 en 19 jaar oud te zijn en uit Amersfoort te komen. Vervolgens rende de 19-jarige verdachte weg en hij wist te ontkomen. Getuigen zagen dat hij iets weggooide. Dat bleek een tasje met enige honderden euros en een kleine hoeveelheid (vermoedelijke) harddrugs te zijn. Deze werden in beslag genomen. De 18-jarige verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Rond 18.15 uur zagen agenten de ontkomen verdachte als passagier zitten in een auto die over de Schimmelpeninckkade reed. De auto werd aan de kant gezet en de verdachte werd aangehouden. Vervolgens bleek dat hij die middag een valse naam had opgegeven. Hij was wel 19 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, maar had een heel andere naam, geboortedatum en adres. Ook deze verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Winkeldiefstal

AMERSFOORT Na een winkeldiefstal gingen op woensdag 23 januari vier verdachten ervandoor. Drie konden worden aangehouden.

Rond 16.25 uur kreeg de politie de melding dat meerdere verdachten een diefstal bij een winkel aan de Grote Haag hadden gepleegd. Het personeel was achter hen aangegaan en had de buit, kleding en schoenen, van hen afgepakt. Het zou om vier verdachten gaan: drie lopend en één in een auto.

Bij een onderzoek in de omgeving troffen agenten de auto met daarbij drie verdachten op de Anemoonstraat aan. Het drietal, vrouwen van 39 en 45 jaar en een man van 42 jaar allen uit Amersfoort, werd aangehouden. De vierde verdachte werd niet meer aangetroffen.

De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vechtpartij

AMERSFOORT Op woensdag 24 januari gingen twee jongens met elkaar op de vuist.

Rond 15.25 uur zag een agent dat twee jongens op de Leusderweg met elkaar op de vuist gingen en elkaar de huid vol scholden. De agent trok de vechtersbazen uit elkaar en het tweetal, jongens van 10 en 12 jaar beiden uit Amersfoort, werd aangehouden.

Beide verdachten zijn in het politiebureau verhoord. Zij hadden in het verleden al eerder onmin met elkaar gehad en dat was nu weer opgelaaid. In overleg met het Openbaar Ministerie zal worden besloten wat er verder met de zaak gebeurd.

Glasgerinkel

HOOGLAND Een getuige ging op woensdagavond 23 januari achter twee verdachten aan.

Rond 23.30 uur hoorde een getuige glasgerinkel op de Hamseweg. Vervolgens zag hij dat een ruit van een winkel was vernield en dat bij de ruit twee mannen met een scooter stonden. De getuige rende naar hen toe, maar het tweetal stapte op de scooter en ging ervandoor. Hij rende achter de vluchtende verdachten aan, wist na ongeveer vijftig meter de passagier beet te pakken en van de scooter te trekken. De bestuurder zette zijn vlucht voort.

De verdachte verzette zich tegen de getuige en hij zag zich gedwongen hem te laten gaan. De verdachte ging er vervolgens te voet vandoor.

Signalementen:

Bestuurder: blanke man van ongeveer 23 jaar, ± 1.75 meter, redelijk stevig postuur en hij had grote ogen. Hij droeg een wit vest, witte capuchon en een lichtblauwe spijkerbroek;

Passagier: blanke man van ongeveer 23 jaar, ±1.70 meter en een smal postuur. Hij droeg een grijze korte jas, een lichtblauwe spijkerbroek en een witte pet;

Zij reden op een gele scooter, mogelijk van het merk DJ, type Kymco.

Aan getuigen die de inbraak c.q. vernieling hebben gezien of die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid.

Straatroof

AMERSFOORT Een 64-jarige vrouw uit Amersfoort werd op woensdag 23 januari het slachtoffer van een straatroof.

Rond 10.40 uur zette de vrouw haar fiets in een steegje naast een pand aan de Schimmelpenninckkade neer. Zij deed haar rugtas af en hield die in haar hand. Plotseling zag zij dat een man met een fiets naast haar stond. Hij rukte haar tas uit haar handen en ging ervandoor.

De verdachte was een man van 18 - 24 jaar oud, 1.70 - 1.75 meter met een tenger/slank postuur. Hij droeg een donkere jas met capuchon, donkere broek en donkere schoenen. Hij reed op een zwarte fiets met zwarte fietstassen.

Aan mensen die de straatroof hebben gezien of menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Straatroof blijkt valse aangifte

(Zie persberichten Eemland zuid d.d. 09-01-2008; Straatroof)

AMERSFOORT Uit het onderzoek naar de straatroof van een 15-jarig meisje uit Soesterberg is gebleken dat zij een valse aangifte heeft gedaan.

Volgens het slachtoffer was zij op dinsdag 8 januari op het Stationsplein beroofd van haar tas door drie onbekende verdachten. De politie plaatste hierna een persbericht met het verzoek om getuigen omdat het slachtoffer beschikte over een bruikbaar signalement en de straatroof op een druk tijdstip van 08.00 uur plaatsvond.

Tijdens het onderzoek naar de beroving stuitten de rechercheurs op tegenstrijdigheden in de verklaring van de aangeefster, waarmee zij in een nader verhoor werd geconfronteerd. Hierna bekende zij een valse aangifte te hebben gedaan. De ouders van het slachtoffer zijn in kennis gesteld. De Soesterbergse is doorverwezen naar de jeugdhulpverlening.