Onrust over eigen risico in de zorg

24/01/2008 11:04



Unie KBO



Den Bosch, 24 januari 2008. De Unie KBO, met 310.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, krijgt momenteel tientallen meldingen binnen van ouderen die zich zorgen maken over het betalen van het verplicht eigen risico in de zorg. Veel ouderen zijn namelijk grote zorgconsumenten en lopen reeds in de eerste maand van dit jaar de 'volledige schade' op.

Sinds januari 2008 krijgen alle verzekerden te maken met een verplichte eigen betaling van 150 euro. De Unie KBO heeft zich altijd al een fel tegenstander betoond van deze regeling, met name vanwege administratieve overlast en mogelijke zorgmijding. Eerder bleven ook al de medicijnknaak, en de no-claimregeling een kort leven beschoren.

De meldingen over het verplicht eigen risico zijn zeer verschillend van aard. Veel zorgbehoevende ouderen met een smalle beurs vrezen de maand januari, omdat ze naast de gestegen premies ook nog eens de rekening van het verplichte eigen risico verwachten. Met name ouderen die veel medicijnen gebruiken, uiten deze zorg. En zorgverzekeraars blijken niet altijd bereid tot een gespreide betaling.

Veel ouderen ervaren de tegemoetkoming van 47 euro voor chronisch zieken en voor bewoners van verzorging- en verpleeghuizen als een druppel op de gloeiende plaat. De gunstige fiscale maatregelen die vorig jaar met Prinsjesdag zijn aangekondigd worden namelijk door de betrokkenen niet altijd ervaren als compensatie voor de gestegen zorgkosten. Verder is het veel ouderen niet duidelijk wat wel en niet onder het verplicht eigen risico valt. Dat geldt bijvoorbeeld voor tandartszorg en voor bepaalde verrichtingen van de huisarts.

Andere meldingen van ouderen betreffen het terugvorderen van de no-claimbonus over 2006 omdat het ziekenhuis in een te laat stadium een rekening stuurde naar de zorgverzekeraar. Vanwege het feit dat de no-claimbonus van 2007 pas in april 2008 wordt uitbetaald, lopen mensen ook dit jaar het risico dat ze deze bonus later weer moeten terugbetalen. In samenhang met het betalen van het verplicht eigen risico levert dit een wel heel onduidelijk beeld op.

Volgens de Unie KBO is de regeling van het eigen risico voor veel ouderen een nodeloos ingewikkeld verhaal. De Unie KBO roept de zorgverzekeraars op om soepelheid te betrachten bij de uitvoering van de regeling. Ze vraagt de zorgverzekeraars een eenvoudige, gespreide betalingsregeling in het leven te roepen en een eventuele no-claimbonus te verrekenen met het verplichte eigen risico. Ook vindt de Unie KBO dat de voorlichting over de zorgkosten die wel en niet onder het verplicht eigen risico vallen, door overheid en zorgverzekeraars snel verbeterd moet worden.

In het najaar gaat de Unie KBO bekijken of het verplicht eigen risico van 150 euro bij ouderen heeft geleid tot het afzien van noodzakelijke zorg.