http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Wageningen_Universiteit_benoemt_zeven_persoonlijk_hoogleraren.htm

Persbericht Wageningen Universiteit, 24 januari 2008, 006wu

WAGENINGEN UNIVERSITEIT BENOEMT ZEVEN PERSOONLIJK HOOGLERAREN

Wageningen Universiteit heeft zeven onderzoekers tot persoonlijk hoogleraar benoemd. Het betreft kandidaten met grote verdiensten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en met opmerkelijke persoonlijke kwaliteiten. De benoeming geldt voor een verlengbare periode van vijf jaar en geeft de onderzoekers meer mogelijkheden om hun vakgebied landelijk en internationaal wetenschappelijk te profileren.

De nieuwe persoonlijk hoogleraren zijn:

Prof.dr. Gerco Angenent, Groepshoofd bij Plant Research International van Wageningen UR is benoemd tot persoonlijk hoogleraar. De leerstoel waaraan hij verbonden zal worden, moet nog bepaald worden.

Gerco Angenent (Wageningen, 1960) heeft een uitstekende wetenschappelijke staat van dienst, met meer dan 60 artikelen in hoog gekwalificeerde wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de ontwikkeling van bloemen. Hij bestudeert de functie en regulatie van sleutelgenen die de vorming van bloemen en de voortplantingsorganen verzorgen. Eveneens introduceerde hij nieuwe technologieën om eiwitcomplexen in levende planten te bestuderen. Als teamleider coachte hij reeds vele jonge promovendi en trad, vanwege zijn bijzonder hoogleraarschap aan de Radboud Universiteit, vijfmaal op als promotor. Hij is betrokken bij vele grote Europese en nationale onderzoeksprogramma's op het gebied van de plantengenomica.

Dr.ir. Edith Feskens, universitair hoofddocent is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de afdeling Humane voeding.

Edith Feskens (Breda, 1962) is een zeer ervaren en internationaal erkend onderzoeker op het gebied van het actuele maatschappelijke thema 'overgewicht', en de gevolgen daarvan zoals diabetes type 2. Maar ook concentreert zij zich op mogelijkheden om zulke aandoeningen te voorkomen, zoals via gezonde voeding en beweging. Ze weet statistische informatie te combineren inhoudelijk onderzoek. Dr. Feskens beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk, wordt regelmatig gevraagd voor voordrachten en heeft zitting in commissies van de Gezondheidsraad. Ze begeleidt momenteel elf promovendi, ook buiten Wageningen. Haar publicatielijst telt zo'n 190 titels die veel door andere onderzoekers worden aangehaald.

Dr.ir. Francine Govers, universitair hoofddocent, is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij het Laboratorium voor Fytopathologie.

Francine Govers (Reek, 1955), verricht baanbrekend moleculair-genetisch onderzoek aan Phytophthora infestans, de veroorzaker van de gevreesde en moeilijk te bestrijden aardappelziekte. In dit onderzoeksgebied wordt zij gezien als toonaangevend. Zij bestudeert de biologie van Phytophthora en van verwante oömyceten, alsmede de interactie van deze schimmelachtige ziekteverwekkers met hun gastheer, waaronder de aardappelplant. Francine Govers participeert in (inter)nationale commissies en samenwerkingsverbanden. Zij introduceert in haar onderzoek nieuwe wetenschapsgebieden, zoals genomics en bioinformatica, o.a. om de virulentie van Phytophthora-populaties vast te stellen. Haar publicaties in ondermeer toptijdschriften, vormen aanleiding haar uit te nodigen op internationale congressen en bijeenkomsten, waar zij een graag geziene spreekster is, niet in het minst vanwege de heldere opbouw van haar voordrachten. AKK

Dr.ir. Ellen Kampman, universitair hoofddocent is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de afdeling Humane Voeding. Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat deel uitmaakt van het World Cancer Research Fund (WCRF), heeft laten weten de betreffende leerstoel substantieel met middelen te willen ondersteunen.

Ellen Kampman (Utrecht, 1962) wordt nationaal en internationaal gezien als een expert op het gebied van voeding en kankerepidemiologie. Als regisseur en aanjager weet zij bruggen te slaan naar andere disciplines en zo onderzoeksprojecten met verschillende vakgebieden van de grond te krijgen om de relatie tussen voedingspatroon, erfelijke gevoeligheid en kanker te onderzoeken. Ze werkt daarbij nauw samen met klinische centra, waaronder het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het Universitair Medisch Centrum Nijmegen. Ellen Kampman is een gedreven docent die met enthousiasme en visie sterk heeft bijgedragen aan opleidingsprogramma's Voeding en Gezondheid in Wageningen. Zij stimuleert studenten verder te denken dan de studieboeken gaan. Zij begeleidt momenteel acht promovendi binnen en buiten de Wageningen Universiteit.

Dr. Tinka Murk, universitair hoofddocent is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de sectie Toxicologie.

Tinka Murk (Harderwijk, 1959) concentreert haar onderzoek op risico's van kleine doses toxische stoffen uit het milieu voor mens en dier. Daarbij verbindt zij alle schaalniveaus en weet zij verschillende disciplines te integreren, zowel in samenwerking met Wageningse collega's als op nationaal en internationaal terrein. Dr. Murk behoort tot de 1% meest geciteerde wetenschappers. Haar publicatielijst telt ruim 150 artikelen en neemt jaarlijks met zo'n vijftien publicaties toe. Dr. Murk begeleidt met veel betrokkenheid momenteel elf promovendi. Zij maakt zich sterk voor onderwijsvernieuwingen, niet alleen in het ICT-ondersteunde onderwijs, maar ook bij het ter discussie stellen van ethische kwesties in haar onderwijs.

Prof.dr. Peter de Ruiter, wetenschappelijk manager van het Centrum Bodem van de Environmental Sciences Group van Wageningen UR, is benoemd tot persoonlijk hoogleraar aan Wageningen Universiteit.

Peter de Ruiter (Heemstede, 1952) kwalificeert zich niet alleen als onderzoeker op het gebied van milieuwetenschappen, maar hij wordt tevens geroemd om zijn leidinggevende kwaliteiten. Hij was een aantal jaren afdelingshoofd bij de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO), gaf leiding aan het departement voor Innovatie en Milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en was vice-decaan van de Utrechtse faculteit Geowetenschappen. Prof. De Ruiter wordt veelvuldig gevraagd zitting te nemen in stuurgroepen en comités, zoals van KNAW en NWO, die adviseren over de kwaliteit en richting van het wetenschappelijk onderzoek in onderwerpen als biodiversiteit, bodem- en grondwaterbescherming, milieukwaliteit en klimaatverandering. Peter de Ruiter is sinds 1997 hoogleraar in de Milieuwetenschappen van de Universiteit Utrecht, waarvoor hij een tiental maal als (co-)promotor optrad. Hij begeleidt momenteel zes promovendi. Zijn publicatielijst is indrukwekkend, met bijna jaarlijks een toppublicatie in Nature of Science.

Prof.dr. Willem Takken, persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Entomologie.

Prof.dr. Willem Takken (Lochem, 1951), die in 2007 werd benoemd tot buitengewoon hoogleraar Medische en veterinaire entomologie, is een nationaal en internationaal erkende autoriteit op het gebied van zgn. vectorziekten, die worden overgebracht door insecten, zoals muggen, mijten en teken. Malaria is nog steeds een ernstige infectieziekte met een miljoen dodelijke slechtoffers per jaar. De ziekte van Lyme en bluetongue bij schapen zijn opkomende vectorziekten. Prof. Takken zette reeds 20 jaar geleden onderzoek op om de zulke vectoren te doorgronden en om adequate bestrijdingswijzen te ontwikkelen. Zijn werk resulteerde onder meer in ruim 200 publicaties, waarvan meer dan 120 peer reviewd. Hij begeleidde 19 promovendi en geeft nu leiding aan 17 mensen binnen zijn onderzoeksgroep. Hij treedt regelmatig op als adviseur voor de WHO en andere wereldwijd opererende organisaties. In 2007 ontving hij, samen met zijn directe collega Bart Knols, de prestigieuze Eykman medaille.