Patiëntveiligheid voor artsen en verpleegkundigen

24/01/2008 11:28



Tinqwise B.V.



Patiëntveiligheid is een actueel thema. Met ingang van 2008 moet elk ziekenhuis in Nederland een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem hebben. Want fouten voorkomen betekent risico's herkennen en beheersen en dit onderbrengen in een veiligheidsmanagementsysteem, oftewel: VMS.

Vanuit deze achtergrond ontstond de wens voor een opleiding voor artsen en verpleegkundigen die met het VMS moeten leren werken. Het VMSzorg-consortium, bestaande uit de orde van de Medische specialisten, het LEVV en de NVZ stond borg voor deze opleiding.

TinQwise ontwikkelde in opdracht van het consortium een opleiding middels e-learning. Meerwaarde van e-learning is dat in korte tijd een grote doelgroep bereikt kan worden. Bovendien biedt het de mogelijkheid voor de doelgroep om de opleiding op eigen gewenst tijdstip en plek te volgen. De opleiding kan goed in combinatie met klassikale training aangeboden worden.

De opzet van de opleiding is gericht op bewustwording. Artsen en verpleegkundigen moeten het belang inzien en inzicht krijgen op welke manier zij zelf kunnen bijdragen bij het vergroten van de patiëntveiligheid. Hierbij leren ze welke middelen ze ter beschikking hebben en hoe ze met deze middelen kunnen werken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: incidentanalyse, prospectieve risico-inventarisatie en continu verbeteren.

De cursist reflecteert aan de hand van praktijkvoorbeelden op zijn dagelijks handelen en de risico's daarvan. Via een gekozen methode wordt de doelgroep stap voor stap begeleid en worden voorbeelden gegeven. Aan de hand van kritische vragen leert de doelgroep op welke manier hij/zij zelf kan handelen.

De opleiding is individueel. Dat wil zeggen dat naar eigen wens meer of minder diep door de stof kan worden gegaan. Zo is er een naslagwerk met verdiepende informatie en zijn er 'nice to know' onderwerpen, weetjes en tips. De opleiding kan flexibel worden ingezet, zowel standalone als blended (e-learning in combinatie met klassikale training).

Via een beheerssysteem kunnen de cursisten gemonitord worden.

De opleiding is deze zomer van start gegaan. Inmiddels hebben ruim 100 cursisten de opleiding met succes afgerond.





http://www.tinqwise.nl