NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Uurtarief geldt niet voor psychiaters
Het uurtarief voor vrijgevestigde medisch specialisten geldt niet voor DBC's psychiatrie. Dat blijkt uit een besluit van de minister van VWS. Reden hiervoor is dat naast psychiaters ook psychologen en sociaal psychologisch verpleegkundigen een DBC mogen openen. Daarom geldt een gemiddeld DBC-tarief dat lager is dan het uurtarief van medisch specialisten.

Op 8 januari 2008 heeft minister Klink een aangepaste aanwijzing over het uurtarief aan de NZa gezonden, waarin is opgenomen dat het uurtarief niet zal gelden voor psychiaters. Deze aanwijzing vervangt die van 25 juli 2007, waarin nog uitdrukkelijk was vermeld dat het uurtarief voor alle medisch specialisten geldt.

Orde: wijziging in strijd met afspraken
Volgens de Orde van Medisch Specialisten (Orde) is het nieuwe standpunt volledig in strijd met de afspraken over het uurtarief die Orde en VWS in januari 2007 maakten. De Orde en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) hebben de afgelopen maanden overlegd met het ministerie over de inpassing van het uurtarief in dbc's geestelijke gezondheidszorg. Orde en NVvP zijn ontstemd over het standpunt van de minister en overwegen overleggen dan ook eventuele juridische stappen.

Beloning PAAZ-psychiater volledig vrij onderhandelbaar Voor PAAZ-ziekenhuizen met vrijgevestigde psychiaters betekent het gewijzigde besluit dat de beloning van de vrijgevestigde psychiater volledig vrij onderhandelbaar is. De normtijden psychiatrie waren al niet van toepassing, en nu is ook het uurtarief feitelijk vrij gegeven. Ziekenhuis en vrijgevestigd psychiater zullen tezamen afspraken moeten maken over de hoogte van de honorarium component (tijd én uurtarief).