Gemeente Rotterdam

In de week van 23 januari t/m 1 februari vinden de Nationale Voorleesweken plaats. De stadsregio Rotterdam grijpt deze gelegenheid aan om duidelijk te maken dat er veel mensen zijn die helaas niet kunnen voorlezen en problemen hebben met schrijven.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Van deze 1,5 miljoen zijn er 1 miljoen in Nederland geboren en getogen en hebben 500.000 een niet-Nederlandse achtergrond. In de stadsregio Rotterdam gaat het in totaal om 150.000 mensen.

Aandacht voor laaggeletterdheid
Tijdens de Nationale Voorleesweken wordt extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Op een aantal scholen in de stadsregio vinden themadagen plaats. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de ROCs Zadkine en Albeda, Stichting Lezen & Schrijven, BP Nederland, de CED-groep en de verschillende gemeenten. Op speelse wijze leren de kinderen hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven en hoe lastig het is als je dat niet of nauwelijks kunt. Samen met ambassadeurs (voormalig laaggeletterden) wordt stil gestaan bij de problemen die dit in het dagelijks leven oplevert.

De themadagen vinden plaats op de volgende scholen:
* Montessori in Capelle aan den IJssel (vrijdag 25 januari);
* Octopus in Capelle aan den IJssel (maandag 28);
* St. Willibrordus school in Schiedam (dinsdag 29 januari);
* Pieterbas in Capelle aan den IJssel (woensdag 30 januari);
* De Driehoek in Barendrecht (donderdag 31 januari);
* Buskesschool in Rotterdam (donderdag 31 januari);
* De Gorzen in Schiedam (vrijdag 1 februari)

Op vrijdag 1 februari speelt theater De Appelboom daarnaast de voorstelling Ssttt. voor de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Gorzen in Schiedam. Ook is er op woensdag 30 januari een workshop over laaggeletterdheid voor de leerkrachten van de Octopus en Pieterbas.

Bron: Bestuursdienst, 24-01-2008