MediGO biedt alternatief voor Googlende zorgconsumenten

24/01/2008 11:50



Anno73



Zeven op de tien Nederlanders zoeken eerst op Internet alvorens een arts te bezoeken. Deze uitkomst van een recent door TNS-NIPO in opdracht van RTL uitgevoerd onderzoek werd de afgelopen dagen uitgebreid besproken in de pers. Huisartsen waarschuwden voor de zogenaamde 'dokter Google'. De op het web gevonden informatie is volgens hen niet betrouwbaar. Naast grote zoekmachines als Google zijn er echter ook alternatieven. Na een proeffase biedt MediGO sinds vandaag hét alternatief voor de internetgeoriënteerde zorgconsument. Via de nieuwe zoekmachine MediGO kunnen zij zoeken in internetsites die van tevoren door zorgprofessionals zijn beoordeeld.

Zoeken binnen beoordeelde sites
MediGO is een initiatief van online uitgeverij Anno73 en de medbloggers Jan Martens en Martijn Hulst. Zij verwonderen zich over het beperkte aanbod aan medisch gespecialiseerde sites in Nederland. Volgens hen heeft de zorgconsument recht op goede medische informatie. Zo geven bestaande zoekmachines bijvoorbeeld te veel resultaten en de medische kennis en betrouwbaarheid van de afzenders is niet altijd duidelijk. Een verticale zoekmachine die zoekt in betrouwbare medische informatie heeft een belangrijke meerwaarde. MediGO is een dergelijke zoekmachine. MediGO indexeert alleen Nederlandse medische websites met medisch correcte informatie. Alle geïndexeerde sites zijn beoordeeld door medische professionals. Hierbij wordt een tiental criteria aangehouden.

Actieve rol voor de patiënt
Zorgconsumenten die via MediGO zoeken, kunnen mede zelf de zoekresultaten bepalen. Ten eerste kan de patiënt filteren op afzender; zo kan gezocht worden in informatie van zorgorganisaties, artsenverenigingen, beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen. Daarnaast kan heel specifiek gezocht worden naar informatie over medicijnen of bijvoorbeeld richtlijnen. Ten tweede kunnen de gevonden zoekresultaten door de patiënt beoordeeld worden. Met deze beoordelingen beïnvloedt hij op termijn de volgorde van de zoekresultaten. Ten slotte kan de patiënt, maar ook medisch professionals, nieuwe internetsites ter beoordeling en indexering aanmelden

In beta
De medische zoekmachine MediGO is nu nog in beta ontwikkeld. Op de achtergrond werken de initiatiefnemers aan de steeds verdere verbetering van de zoekresultaten. Voor hen vormt de zoekmachine de eerste stap naar een andere en betere manier van omgaan met medische informatie. MediGO biedt huisartsen, medisch specialisten en anderen zorgverleners de mogelijkheid om met een gerust hart te verwijzen naar online medische informatie. Zij kunnen desgewenst zelfs MediGO op hun eigen site plaatsen via een javascript-code.

Met andere woorden: MediGO vormt een weloverwogen alternatief voor de zoekende online patiënt.





http://www.medigo.nl